LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Besplatni koncerti

Solisti Muzičke akademije uz Zagrebačke soliste i Zagrebačku filharmoniju koncertima daruju publiku

Publiku očekuju dva besplatna koncerta koja će se održati na Muzičkoj akademiji, potrebno je samo prethodno rezervirati mjesto.

Publiku očekuju dva besplatna koncerta koja će se održati na Muzičkoj akademiji, potrebno je samo prethodno rezervirati mjesto.

Na samom početku godine, već tradicionalno će se održati dva koncerta koja Zagrebačka filharmonija i Zagrebački solisti u suradnji s Muzičkom akademijom poklanjaju publici – naime, studenti instrumentalisti Muzičke akademije kao solisti će nastupiti sa Zagrebačkim solistima 12. siječnja, dok će uz Zagrebačku filharmoniju nastupati 14. siječnja. Oba će se koncerta održati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije.  

 

Odabrani će studenti tako u ovim dvama važnim manifestacijama ravnopravno svirati sa stalnim članovima ovih renomiranih domaćih ansambala, što je za mlade glazbenike neprocjenjivo i vrijedno profesionalno iskustvo.
 

Koncert sa Zagrebačkim solistima 12. siječnja uključit će djela Guiseppea Tartinija, Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Tomislava Uhlika i Luigija Bocherinija, a nastupat će solisti Luka Halužan, Emanuel Tomljenović, Lucija Kašnar, Marko Glogović te David Batinić. Uz ansambl Zagrebačkih solista sviraju i studenti Akademije: Matej Žerovnik, Ana Labazan Brajša, Ema Kalšan, Edita Kolovrat, Dalia Cossetto, Nina Katarina Sarić, Filip Kojundžić, Filip Nemet-Gužvić, Tin Reba, Janko Franković, Lana-Lucija Horvatić, Pavle Kladarin i Mislav Peović. Koncert će uključiti i praizvedbu djela Passacaglia za gudače studenta kompozicije Davida Batinića.
 

Zagrebački solisti ansambl su koji djeluje gotovo 70 godina, i pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncertnih majstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića, održavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini te je redovito prezentiraju na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama. Do sada su održali gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su bečki Musikverein, amsterdamski Concertgebouw, londonski Royal Festival Hall, dvorana Berlinske filharmonije, moskovska Koncertna dvorana Čajkovski, rimska dvorana Santa Cecilia, njujorški Carnegie Hall i dr. Zagrebački solisti izvode repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i suvremena glazbena djela, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja. Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka te osvojili brojne visoke nagrade i priznanja.


Koncert solista Muzičke akademije i Zagrebačke filharmonije održat će se 14. siječnja u dvorani Bersa pod ravnanjem maestra Ivana Josipa Skendera. Izvedba će uključiti djela skladatelja Mauricea Ravela i Jeana Sibeliusa, a sudjelovat će solisti Krešimir Klarić, Fabijan Košćak, Davor Nekjak te Matej Mihaljević. Koncert će uključiti i praizvedbu djela Koncert za orgulje i orkestar studenta kompozicije Krešimira Klarića.

Zagrebačka filharmonija orkestar je 150-godišnje tradicije vrhunskog muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj, promotor glazbene umjetnosti diljem Hrvatske. Riječ je o glazbenoj instituciji koja utjelovljuje urbanu sliku Zagreba kao srednjoeuropskog središta glazbe, umjetnosti i kulture. Ovaj je orkestar desetljećima u Hrvatsku donosio najbolju klasičnu glazbu, a njegovu povijest pisali su prvorazredni šefovi dirigenti: Friedrich Zaun, Milan Horvat, Lovro von Matačić, Mladen Bašić, Pavle Dešpalj, Kazushi Ono, Pavel Kogan, Alexander Rahbari i Vjekoslav Šutej.

Mnogi proslavljeni dirigenti nastupali su sa Zagrebačkom filharmonijom: Leopold Stokowski, Paul Kletzki, Sir Malcom Sargent, Kurt Sanderling, Carlo Zecchi, Jean Martinon, Milan Sachs, Krešimir Baranović, Boris Papandopulo, Stjepan Šulek, Milko Kelemen, Igor Stravinski, Krzysztof Penderecki i drugi. Mnogobrojni ugledni svjetski poznati glazbenici nastupali su uz Zagrebačku filharmoniju kao solisti na inozemnim turnejama i gosti u sklopu filharmonijskih koncertnih ciklusa: Yehudi Menuhin, Antonio Janigro, Mstislav Rostropovič, Leonid Kogan, Luciano Pavarotti, Ivo Pogorelić, Montserrat Caballe, Alexander Rudin, David Garett, Julian Rachlin, Shlomo Mintz, a suradnju su rado često ostvarivali i poznati domaći glazbenici.

Ulaz na oba koncerta je slobodan, uz obaveznu prethodnu rezervaciju na e-adresu: producent@muza.hr te uz predočenje COVID-potvrde ili važećeg negativnog testa. Oba će se koncerta moći pratiti online putem YT kanala Muzičke akademije.

FOTO: PIXABAY