LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Krležijanska nedjelja

Scena Ribnjak predstavlja hvaljenu kazališnu predstavu prema Krležinoj drami „U agoniji"

Ove nedjelje Scena Ribnjak prisjeća se vrhunskog opusa Miroslava Krleže, stoga vas poziva u Park Ribnjak kako biste uživali u kazališnoj predstavi „U agoniji", dijelu Krležine trilogije o Glembajevima, koja je nastala kao izvanredni autorski projekt Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića.

Ove nedjelje Scena Ribnjak prisjeća se vrhunskog opusa Miroslava Krleže, stoga vas poziva u Park Ribnjak kako biste uživali u kazališnoj predstavi „U agoniji", dijelu Krležine trilogije o Glembajevima, koja je nastala kao izvanredni autorski projekt Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića.

Umjetnost je jedna od najljepših tvorevina čovječanstva koja nas svakodnevno duhovno obogaćuje i hrani. Ovdje pažnju pridodajemo jednoj od najznačajnijih vrsti umjetnosti ­– kazalištu, jer ono kroz kazališnu predstavu s jedne strane čini ono lijepo još ljepšim, a s druge strane nastoji nas potaknuti da prigrlimo i svoju mračnu stranu. Nadalje, od prošle je godine Zagreb dobio nezavisnu scenu više koja unosi dašak noviteta u hrvatsko kazalište – Scenu Ribnjak.

Tako se ove nedjelje Scena Ribnjak prisjeća vrhunskog opusa Miroslava Krleže, stoga vas poziva u Park Ribnjak 13. ožujka, s početkom u 20 h kako biste uživali u predstavi U agoniji, dijelu Krležine trilogije o Glembajevima, koja je nastala kao izvanredni autorski projekt Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića. Izvedba ove drame dosad je dobila brojne pozitivne kritike i odlične reakcije publike, a autorski trio potrudio se prilagoditi Krležino djelo kako bi ono bilo što razumljivije, a u isto vrijeme i zanimljivo.

– Krleža je klasik i U agoniji je igrala na svim pozornicama u Hrvatskoj pa je naš izazov i odgovornost time bila još veća – stvoriti nešto novo i drugačije od predloška koji je toliko puta režiran. Krleža je uvijek imao svoju publiku i imat će je i dalje. (…) Eksperimentirali smo, istraživali, nastojali smo stvoriti predstavu koja neće biti samo lijepo intonirane i savršeno izgovorene krležijanske rečenice bez emotivnog pokrića. Cilj nam je bio stvoriti uzbudljivu, živu, dramatičnu predstavu koja će biti drugačija, a ipak ostati krležijanska. – objašnjava Nela Koscis, autorica projekta i glavna glumica.

 

Predstava U agoniji, FOTO: Scena Ribnjak
 

Ova drama bavi se problematikom ljudskih odnosa, političkih promjena i nesretnih sudbina, s čime se suočava bračni par Lenbachovih. Njih dvoje unesrećuju jedno drugo, no ostaju u monotoniji i kolotečini svoga odnosa, koji djeluje destruktivno za oboje. Djelo dobiva dodatnu dramatičnu stranu kada otkrivamo fatalne, ljubavne trokute i četverokute koji će ljudske odnose dovesti do ekstrema. Nadalje, predstava se bavi i problematikom položaja žena u njihovu nastojanju i borbi za samoostvarenjem i identitetom.

– …glumci kroz postupno skidanje, deintimiziranje sudbine i života pokazuju sve ono što se čovjeku dogodi kad ostane gol. – piše Ivo Štivičić, hrvatski dramaturg i scenarist.

Dođite i kulturno se uzdignite uz odličnu kazališnu predstavu koja oživljuje djelo Miroslava Krleže.

FOTO: FACEBOOK / SCENA RIBNJAK