LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kultura znanosti

Rijeka povodom Festivala znanosti donosi više od 65 događanja za sve dobne skupine

Kao jedini hrvatski grad koji će sudjelovati u ovogodišnjem Festivalu znanosti, Rijeka donosi bogat program s više od 65 događanja koja će se odvijati online i uživo.

Kao jedini hrvatski grad koji će sudjelovati u ovogodišnjem Festivalu znanosti, Rijeka donosi bogat program s više od 65 događanja koja će se odvijati online i uživo.

Rijeka će od 12. do 17. listopada biti jedini hrvatski grad u kojemu će se održati Festival znanosti, manifestacija čiji je glavni cilj edukacija te popularizacija znanosti. Tema ovogodišnjeg festivala je Kultura znanosti, koja je na nacionalnoj razini određena još prošle godine te motivirana činjenicom da je Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. godine.

Tijekom tjedan dana u sklopu Festivala znanosti održat će se brojna predavanja, tribine, radionice, izložbe i ostala događanja kojima je cilj edukacija mladih i građana te popularizacija znanosti u široj javnosti. Iako je događanja dvostruko manje nego prethodnih godina, program Festivala i ove je godine bogat pa ima više od 65 događanja, za sve dobne skupine.

Kako navode organizatori, zbog trenutne epidemiološke situacije dio festivalskih događanja odvijat će se online koje će svi zainteresirani moći pratiti na web-stranici Festivala znanosti u Rijeci. Izdvajaju se popularno-znanstvena predavanja, njih čak 15, koja će se prenositi putem YouTube kanala Festivala znanosti te im se može pristupiti preko poveznica koje se mogu pronaći na mrežnim stranicama Festivala. Ipak, jedan manji dio aktivnosti održava se i uživo: nekoliko izložbi na Kampusu, Math Escape – matematički bijeg iz virtualne sobe koji je namijenjen četveročlanim ekipama te Festival industrijske baštine. Također, na Korzu se svakog dana od 12 do 14 sati održava Znanost na Korzu, a bit će postavljen i info-štand Festivala znanosti.
– Organizacijski odbor Festivala znanosti Rijeka procijenio je da dugogodišnja tradicija Festivala u Rijeci, veliki broj suorganizatora, škola i vrtića koji u njemu sudjeluje obvezuje ih da osmisle i organiziraju Festival koji se može sigurno provesti i u trenutnoj situaciji. Dodatna motivacija za organizaciju ovogodišnjeg Festivala bila je i činjenica da su škole i vrtići svoje festivalske aktivnosti djelomično ili u potpunosti osmislili i proveli sa svojim školarcima i predškolcima još početkom godine te da je dužnost organizatora osigurati im prostor i način za predstavljanje svojih projekata. – kazala je predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti Rijeka prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković s Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci.
Mikulić Crnković dodala je još da je tema izrazito prigodna jer trebamo čuti za znanstvene argumente, a ne fake news i ukazati koliko su za naš život važna znanstvena istraživanja i njihovi rezultati. Svim online događanjima može se pristupiti putem mrežnih stranica Festivala, klikom na aktivnost koju želite pratiti, a ondje ujedno možete pronaći i više informacija o Festivalu. 
FOTO: STUDENTSKI.HR