LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otvorenje izložbe

Riječki studenti sagledavaju srž bitka "Micro-macro artom"

U okviru Festivala znanosti otvara se izložba "Micro-macro art". Njome riječke studentice i studenti govore o jedinstvenosti svijeta pokretanog istim silama.

U okviru Festivala znanosti otvara se izložba "Micro-macro art". Njome riječke studentice i studenti govore o jedinstvenosti svijeta pokretanog istim silama.

Otvorenje izložbe Micro-macro art očekuje nas 25. travnja u 19 sati u Galeriji riječkog Studentskog kulturnog centra. Riječ je o prezentaciji radova studentica i studenata Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci u okviru Festivala znanosti. Prezentacija samog projekta, pokrenutog istoimenim kolegijem na Akademiji te djelomično u suradnji sa znanstvenim odjelima Sveučilišta, održat će se pak 26. travnja u 19 sati u Akvariju sveučilišnog kampusa.

Izložba se bavi povezivanjem onog skrivenog realiteta, presitnog za vidjeti i osjetiti u našem stvarnom okružju, s onim velikim, no možda isto tako nedostižnim jednostavnom promatraču, a govori o jedinstvenosti svijeta podložnog, odnosno pokretanog istim silama. Želja je umjetnika da svijet sagleda u srži bitka i na tom putu istraži vlastite mogućnosti prepoznavanja svog mjesta u svijetu. To traži, potiče i omogućuje razvoj i napredak znanosti uvjetovan sve sofisticiranijom tehnologijom te zahtijeva povezivanje tih, naizgled  različitih ideja, vještina i znanja: umjetnosti, znanosti i tehnologije. Premda su se umjetnici tokom povijesti često inspirirali, čak koristili naprednim dostignućima znanosti i tehnoloških dometa, novo vrijeme donosi još intenzivniji interes i potrebu za suradnjom, razmjenom ideja, vizija i  kreativnih istraživanja.

Na Akademiji primijenjenih umjetnosti, stoga, prošle je godine započet kolegij pod nazivom Micro-Macro, u okviru kojeg se studentice i studenti medijskih umjetnosti i prakse susreću i upoznavaju s nekim od tehničkih mogućnosti i znanstvenih istraživanja  koja postoje na Sveučilištu u Rijeci. Uspostavljeni su kontakti s Tehničkim fakultetom, Odjelom za biotehnologiju, Odjelom za fiziku i Odjelom za matematiku. Rezultati tog prvog semestra mogli su se vidjeti na izložbi u srpnju 2016. godine organiziranoj u Galeriji Studentskog kulturnog centra, a u istom prostoru ove se godine, u okviru Festivala znanosti, prikazuju radovi kao umjetničke video instalacije, kompjuterske animacije, medijski objekti te radovi nastali drugim tehnikama.

Bit će prikazani radovi studentica i studenta: Sandre Debanić, Blanke Dobrovolny, Lea Friščić, Dominika Grdić, Carry-Lee Hent, Dalibora Juras, Angele Maksimović, Michela Mesarića, Lucije Polonijo, Sanjina Simčića te Romine Tominić. Voditeljica projekta je izv. prof. art. mr. sc. Ingeborg Fülepp. Izložba se može pogledati do 28. travnja, od 17 do 20 sati.

FOTO: SVEUČILIŠTE U RIJECI