LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predstavljanje bogate povijesti

Riječki HNK upustio se u novi zanimljivi projekt; otkriva što priprema posjetiteljima

– Kazališna galerija Zajc bit će izložbeni prostor u kojem će se izložiti kazališna baština, a projekt će se realizirati u fazama. – javljaju iz riječkog HNK.

– Kazališna galerija Zajc bit će izložbeni prostor u kojem će se izložiti kazališna baština, a projekt će se realizirati u fazama. – javljaju iz riječkog HNK.

Iznimno bogata povijest Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca uvijek je intrigirala publiku, upisana je u riječki identitet te je važna Riječanima i atraktivna turistima. A tu su povijest predstavnici odlučili ispričati na zanimljiv način – javljaju da će pokazati kostime, rekvizite, fotografije važnih predstava, dokumente i nacrte iz vremena izgradnje kazališta, priče o zaslužnim ljudima koji su ga stvarali, ali i uključiti gledateljice i gledatelje.  

– Kazališna galerija Zajc bit će izložbeni prostor u kojem će se izložiti kazališna baština, a projekt će se realizirati u fazama. Rezultati prve faze, odnosno prvi postav moći će se razgledati već tijekom ljetnih mjeseci, a izložit će važne dokumente, fotografije i predmete iz kazališnih radionica poput kostima, vlasulja, rekvizita te ponuditi zanimljiv i edukativan uvid u bogato naslijeđe i užurbanu svakodnevicu riječkog Kazališta. – poručuju.

U kasnijim fazama planirana je modernizacija galerije i digitalno opremanje izložbe, koje je prijavljeno na natječaj Kreativne Europe.

– Kazališna galerija Zajc bit će potom izložbeni prostor u kojem će se izložiti kazališna baština na interaktivan način, koristeći nove tehnologije i audiovizualne materijale. Kazališna publika imat će važnu ulogu u stvaranju ove izložbe jer će njihova osobna iskustva i uspomene, kroz digitalne priče, unijeti novu dimenziju interakcije grada i njegova kazališta. – pojašnjavaju. 

Dodaju i da će prikazati različite priče iza pozornice, odnosno uvidi u kreativne procese koji prethode predstavama ili ih prate: rad kazališnih radionica, tehnika, izrada kostima, scenografije, osmišljavanje svjetla, pokreta...

Kazališna galerija, svojevrsni mali kazališni muzej, bit će smještena na posebno zanimljivom mjestu.

– Oživjet ćemo i urediti prostore kazališta koji trenutno nisu dostupni publici ili se ona njima rijetko kreće: paralelno stubište do galerije koje je već neko vrijeme zatvoreno za publiku, ali i prostori na vrhu kazališne zgrade – ispred ulaza u galeriju te sama galerija (kazališni balkon) koju ćemo preurediti tako da se s nje, kao svojevrsnog kazališnog vidikovca, idealnog mjesta mogu vidjeti iznimna umjetnička djela koja nas izdvajaju na svjetskoj umjetničkoj karti: originalne stropne slike Gustava Klimta te njegova brata Ernsta i Franza Matcha. No, za to će ipak trebati pričekati sljedeću godinu i povratak slika, nakon restauracije i izložbe Nepoznati Klimt u Muzeju grada Rijeke, na njihovo originalno mjesto, oko velikog lustera u središnjem dijelu stropa gledališta.

FOTO: DRAŽEN ŠOKČEVIĆ