LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prijave u tijeku

Redatelj Tomislav Šoban otkrio više o besplatnim radionicama o filmskoj režiji

Mali veliki redatelji – projekt u sklopu kojeg mladi imaju priliku besplatnim online radionicama učiti o filmskoj režiji – nastavljaju s aktivnostima i pripremili su ljetni ciklus. Više o njemu otkrio je filmski redatelj i izvoditelj radionica Tomislav Šoban. 

Mali veliki redatelji – projekt u sklopu kojeg mladi imaju priliku besplatnim online radionicama učiti o filmskoj režiji – nastavljaju s aktivnostima i pripremili su ljetni ciklus. Više o njemu otkrio je filmski redatelj i izvoditelj radionica Tomislav Šoban. 

I ovoga ljeta održavat će se besplatne online radionice o filmskoj režiji, stoga su iz Centra za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava filmskog redatelja i izvoditelja radionica Tomislava Šobana upitali tko su zapravo Mali redatelji. 

– Svi mladi koji se odluče na sudjelovanje u našim radionicama i time se okušaju u filmskoj režiji i stvaranju filma. Dosad smo ih imali 46! Svatko od njih je dodao svoj začin grupi, što upravo odražava i funkcioniranje u stvarnim filmskim ekipama. Netko se istaknuo u pisanju, s idejama za scenarije i filmove, netko u analiziranju filmova. Jedni pokažu talent za snimanje i prepoznavanje začudnih kadrova, dok drugi rasture u montaži.

Šoban je zatim za Centar otkrio isplati li se uopće prijavljivati na ovakve radionice ako nismo sigurni da imamo talent za režiju:

– Naravno! Budući da je film vrsta umjetnosti, nikako ne bih odbacio ili umanjio važnost talenta. No prije njega dolazi puno toga drugog – znanje, vještine, iskustvo, interes, upornost – sve što se može naučiti ili steći. Također, mnogi nisu niti svjesni svojih mogućih talenata, a ovakve radionice su idealna prilika da ih otkriju. Ujedno, neke vrline koje polaznici osvijeste su primjenjive i na ostale struke, kao na primjer organiziranost, komunikativnost, pribranost, jasna vizija.

U projektu su spomenuti samostalni zadaci i mentorska podrška. Iz Centra pitaju što to točno uključuje i kako izgleda:

– Režija je kompleksan i praktičan posao, ali i iznimno zabavan. Uključuje poznavanje svih aspekata i procesa stvaranja filma. Teorija je nužna kako bismo znali lakše komunicirati te koristiti postupke i pojmove koje želimo postići. To je uvijek lakše učiti i primjenjivati kroz igru i zadatke koji su osmišljeni u ovoj radionici za polaznike. Stvaranje filma je iznimno zahtjevan i koji puta dugotrajan posao te zadaci pomažu da određene postupke postepeno prođemo. Polaznici kreativno odgovaraju na zadatke za pisanje, kadriranje, snimanje i raspoređivanje kadrova u smislenu cjelinu kako bi na kraju snimili svoj film. U svemu tome im ja stojim na raspolaganju kao mentor, pratim njihov proces, usmjeravam, podržavam i podučavam. 

Raspored ljetnih radionica u četvrtom ciklusu možete pogledati u nastavku, dok je više informacija moguće pronaći na Facebook stranici Centra za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava ili zatražiti putem e-adrese malivelikiredatelji@crok.hr. Prijaviti se možete putem obrasca na poveznici.

Srpanj:
  • četvrtak, 1. 7. – Upoznavanje i uvod filmske vrste i rodove
  • utorak, 6. 7. – Što je film?
  • četvrtak, 8. 7. – Filmski planovi i kako gledamo sliku?
  • utorak, 13. 7. – Kako gledamo ono što ne vidimo na slici?
  • četvrtak, 15. 7. – Kako pričati priču?
Kolovoz:
  • utorak, 3. 8. – Kako se piše scenarij i crta knjiga snimanja?
  • srijeda, 4. 8. – Što je sve režija?
  • utorak, 10. 8. – Prezentacije i razgovor s velikim redateljem
  • četvrtak, 12. 8. – Kako se pripremiti za snimanje
  • utorak, 17. 8. – Montaža zvuka je zabavna
Rujan:
  • četvrtak, 2. 9. – Kako posložiti kadrove nakon snimanja
  • utorak, 7. 9. – Montaža – tik pred ciljem
  • četvrtak, 9. 9. – Projekcija filma i podjela diploma

Projekt provodi Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava u partnerstvu s Udrugom za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu Impress Daruvar. Ukupan je iznos projekta 499 156,00 kn, a provodi se uz financijsku podršku Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. u iznosu od 424 282,60 kn. 
FOTO: PIXABAY