LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
San svakog novinara

Pulitzerova nagrada: sve što ste htjeli znati, a niste guglali!

Ususret dodjeli najprestižnije novinarske nagrade donosimo njen kratak pregled kroz povijest.

Ususret dodjeli najprestižnije novinarske nagrade donosimo njen kratak pregled kroz povijest.

Ono što u filmskom svijetu simbolizira Oscar, to je u novinarskom svijetu Pulitzerova nagrada.

Najcjenjenije i najznačajnije priznanje u kategorijama pisane riječi dodjeljuje se već gotovo sto godina, točnije od 1917.

Ustanovljena od strane rođenog Mađara Josepha Pulitzera i Sveučilišta novinarstva u New Yorku, ova je nagrada najveći mogući ostvareni uspjeh za novinare, pisce, izdavače i njima slične.

Oporuka Josepha Pulitzera

Nit koja je potaknula stvaranje ove prestižne novinarske nagrade leži u oporuci spomenutog Pulitzera. Otvaranje novinarske škole i utemeljenje nagrade za to područje bile su njegove posljednje želje. Samo se priznanje dodjeljuje u dvadeset jednoj kategoriji, uključujući Pulitzera za vijesti, komentare, kritiku, uredništvo, kraći članak, istraživačko novinarstvo, javnu službu, dokumentarno djelo, povijest, poeziju, dramu i tako dalje. Također, nagrada se u području dopisništva prestala dodijeljivati, a ona za roman je preimenovana u Pulitzerovu nagradu za književno djelo.

Kako u svakom zanimanju, tako i u novinarstvu uvijek postoje individue koje jednostavno iskaču svojojm genijalnošću. Riječ je o višestrukim dobitnicima Pulitzerove nagrade. Čak četiri puta osvojili su je Robert Frost, američki pjesnik u području poezije; Eugene O'Neill u području drame te Robert E. Sherwood tri puta za dramu i jednom za biografiju. Trostruki osvajači nagrade su Edward Albee, Thornton Wilder, Archibald MaxLeish, Carl Sandburg te Robert Penn Warren, redom na području drame, romana, poezije, biografije i fikcije.

Dobitnici Pulitzera u 2013. godini

Od prošlogodišnjih se pobjednika ističu Adam Johnson, pisac i profesor kreativnog pisanja koji je svojim romanom The Orphan Master's Son odnio nagradu za najbolji prozni tekst. Najcjenjenijim dramskim piscem 2013. proglašen je Ayad Akhtar, a najkreativnijom spisateljicom i dobitnicom Pulitzera za dramu Sharon Olds.

Osim pobjednika, svake se godine objavljuje i popis finalista, što simbolično predstavlja jednakost izvrsnosti svakog pojedinca. Sama nagrada iznosi deset tisuća američkih dolara za svakog pojedinca u određenoj kategoriji, a najbolji na području javnog servisa u novinarstvu dobiva i simboličnu zlatnu medalju.

Pulitzerova nagrada
 
FOTO. izvor: wikipedia
  

Gotovo stoljeće nakon prve dodjele kada je nagrada bila znantno skromnija, ovo priznanje je do današnjih dana ostala najvažnija stvar u karijeri novinara i pisaca.

Ovogodišnji finalisti i pobjednici bit će poznati za šest dana, u ponedjeljak, 14. travnja. Njihove biografije, djela i pohvale u potpunosti će biti dostupni na službenoj stranici Pulitzerove nagrade, a kao i uvijek, o najboljima će odlučiti Sveučilišni odbor.

FOTO: WIKIPEDIA