LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Radi li se o pravim životinjama?

PROLJETNA KOLEKCIJA 2023: Divlje životinje prošetale modnom pistom

Ovog ponedjeljka modni svijet još jednom je dokazao da imaju pregršt ideja koje će plijeniti pozornost, no zbog jedne od tih inovacija Internet je postao nemilosrdan.

Ovog ponedjeljka modni svijet još jednom je dokazao da imaju pregršt ideja koje će plijeniti pozornost, no zbog jedne od tih inovacija Internet je postao nemilosrdan.

Dizajner Daniel Roseberry u ponedjeljak ujutro je u Parizu predstavio divlju Haute Couture kolekciju za proljeće 2023. za Schiaparelli. Pritom, sama kolekcija bila je divlja u doslovnom smislu te riječi. 

Naime, sezonsku kolekciju obilježile su haljine čiju simboličnu kreaciju su tvorile, doslovno, glave životinja koje se mogu pronaći u divljini. 

Tako su se na modnoj pisti našle zvijezde poput najmlađe članice Kardashian-Jenner obitelji, Kylie Jenner, koja je osim crne haljine na ramenu nosila glavu lava. 

Uz Kylie, pistom se prošetala i manekenka Naomi Campbell koja je nosila crnu haljinu s glavom vuka na ramenu, ali i ruska manekenka Irina Shayk koja je baš kao i Kylie imala lavovu glavu na ramenu te kanadska glumica i model čiju haljinu je tvorio snježni leopard. 


Ubojstvo radi mode?

Haljina Schiaparelli, koja se također pojavila na modnoj pisti, izrađena je od "pjene, vune i svilenog umjetnog krzna, te ručno oslikana da izgleda što je moguće prirodnije", objavio je brend na Instagramu.

Kako bi stvari bile potpuno jasne i da se ne bi pritom uvrijedilo ni jedan dio društva, marka je dodala, velikim slovima: "NIJEDNA ŽIVOTINJA NIJE OZLIJEĐENA PRI STVARANJU OVOG DIZAJNA."

Međutim, ubrzo su se javili razni pobornici mode kao i slučajni internetski prolaznici koji nisu nimalo odobravali ovakvu vrstu umjetničkog izražavanja. Unatoč činjenici da su neki svjesni da glave životinja nisu prave, svejedno su jasno naveli svoju averziju prema stavljanju glava životinja u dizajn haljina komentirajući pritom Jenner i ostale koji su nosili takve haljine. 

Neki su vjerovali da je ansambl promovirao krivolov na lavove ili lov na trofeje, iako su mnogi jednostavno mislili da je to bezosjećajno. "Mrzim bogate ljude koji su izgubili korak s doticajem", napisao je jedan korisnik Twittera.

Nadalje, jedan komentar na Schiaperellijevu objavu na Instagramu, koja je privukla više od 600 lajkova, kaže: “Moramo prestati prikazivati ​​životinje kao luksuzne ‘proizvode’. Možda su napravljene od pjene, ali to su ugrožene vrste koje su kroz povijest ubijane kako bi se njihova koža pretvorila u odjeću.”


Kristalni pakao

Doduše, nisu svi aktivisti za prava životinja bili uznemireni lavom, a predsjednica Pete Ingrid Newkirk pohvalila je izgled. Rekla je za TMZ da je kolekcija trodimenzionalnih životinjskih glava marke "nevjerojatno inovativna" i "kao moguća izjava protiv lova na trofeje, u kojem se obitelji lavova razdvajaju kako bi se zadovoljio ljudski egoizam".

Osim animalne kolekcije, pozornost na crvenom tepihu plijenila je i pjevačica te reperica Doja Cat čije cijelo tijelo i lice je bilo optočeno s 30 000 Swarovski kristala. Za složenu šminku s vizualnim efektima, koju je Pat McGrath, vizažistica koja ju je stvorila, nazvala "Dojin pakao", trebalo je više od pet sati da se nanese.

U bilješkama o kolekciji ove sezone Roseberry se objasnio. Bio je pod utjecajem djela Dantea Alighierija iz 14. stoljeća Božanstvena komedija, pjesme od 14 233 retka podijeljene u tri knjige: Pakao, Čistilište i Raj. Roseberry kaže da su ga posebno pogodili "leopard, lav i vučica - koji predstavljaju požudu, ponos i pohlepu" u dijelu Pakao.


 
FOTO: YOUTUBE SCREENSHOT