LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lav Mirski 2021.

Proglašeni najbolji pjevači na AUKOS-ovom međunarodnom natjecanju!

Ukupna je pobjednica Diana Jael Mata Peza iz Meksika, Yucatan Higher School of Arts – studio Katzarava.

Ukupna je pobjednica Diana Jael Mata Peza iz Meksika, Yucatan Higher School of Arts – studio Katzarava.

U organizaciji Odsjeka za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku  od 7. do 9. svibnja održalo se 9. međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski. Čak je 104 pjevača iz 15 svjetskih zemalja nastupilo na ovom priznatom umjetničkom događanju. Radi epidemioloških se mjera i otežanog prelaska granice održalo se u virtualnom obliku. 
– Status manifestacije od nacionalne i međunarodne važnosti natjecanje je zaslužilo i radi sjajnih mladih pjevača koji su sudjelovali u dosadašnjim godinama natjecanja, a kako je riječ o već devetom izdanju, osobita je radost organizacijskog odbora i članova stručnog ocjenjivačkog žirija što glazbeni put pojedinih sudionika prate gotovo od samog osnutka natjecanja kada su ti pjevači sudjelovali u kategorijama za one koji su tek na početku ulaska u profesionalni svijet pjevanja, a sada se već afirmiraju kao vrsni vokalni umjetnici sve bogatijeg pjevačkog iskustva. – ističu s AUKOS-a
Tijekom tri su dana natjecanja nastupili su pjevači iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Češke, Slovačke, Latvije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Poljske, Njemačke, Armenije, Meksika i Tajvana. Riječ je o učenicima glazbenih škola, studentima glazbenih fakulteta i akademija te završenim mladim pjevačima u dobi do 32 godine koji su se natjecali u sedam kategorija. Njihove je nastupe pratio međunarodni stručni žiri u sastavu: dr. sc. Berislav Jerković, predsjednik žirija (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Hrvatska), dr. Rowena Cowley (Sydney Conservatorium of Music, Australija), dr. Maria Temesi (Muzička akademija u Szegedu, Mađarska), dr. Violeta Pančetović Radaković (Fakultet muzičke umjetnosti u Beogradu, Srbija), Elem Eley (Westminster Choir College, Princeton, SAD), Barbara Jernejčič Fürst (Akademija za glasbo Ljubljana, Slovenija), Martina Gojčeta Silić (Muzička akademija u Zagrebu, Hrvatska), Filip Pavišić (ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Hrvatska), Lauren Dasappa (Sveučilište Stellenbosch, Južna Afrika) i Ivana Garaj Korpar (Glazbena škola Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, Hrvatska).

Proglašenje pobjednika održano je preko službenih profila natjecanja na društvenim mrežama. Pobjednici su:
  1. kategorija: EVA KURNIK iz Slovenije, Konservatorij za glasbo in balet Maribor
  2. kategorija: ALŽBETA REHÁKOVÁ iz Slovačke, Academy of performing arts in Bratislava
  3. kategorija: JÚLIA FUJITA iz Mađarske, University of Debrecen
  4. kategorija: MARIJA TICL iz Hrvatske, Muzička akademija u Puli
  5. kategorija: DIANA JAEL MATA PEZA iz Meksika, Yucatan Higher School of Arts – studio Katzarava
  6. kategorija (vokalni ansambli): LANA ČEKO i IVA ŠALIĆ iz Hrvatske, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku
  7. kategorija (mjuzikl): MATE ZSBAN iz Mađarske, Liszt Ferenc Music School, Pecs.
Ukupna je pobjednica, laureatkinja 9. međunarodnog pjevačkog natjecanja Lav Mirski, pobjednica 5. kategorije: Diana Jael Mata Peza iz Meksika, Yucatan Higher School of Arts – studio Katzarava. Tradicionalno joj je pripala statua Lav Mirski i posebna Intendantova nagrada koja osigurava profesionalni angažman u jednom od budućih glazbenih projekata Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. 

Foto: AUKOS
– Svim nagrađenim natjecateljima dodijeljene su prigodne nagrade, a zahvaljujući sponzorima, donatorima i podupirateljima natjecanja,  pobjednicima kategorija pripale su posebne nagrade od Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije, Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Lions kluba Mursa, Lions kluba Buga Đakovo, Lions kluba Đakovo, Lions kluba Valpovo-Belišće, Lions cluba Kuna NC te Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. – dodaju organizatori.
Iza organizacijskog je odbora tako još jedno sjajno izdanje Festivala vokalne glazbe InterVox te pjevačkog natjecanja Lav Mirski.
– U iščekivanju desetog, jubilarnog izdanja, ostaje nam za poželjeti da se ono održi uživo kako bi Osijekom u iduće proljeće ponovno zavladala već prepoznatljiva glazbena energija kojoj se raduju pjevači natjecatelji, ali i šira publika. – ističu predstavnici.
FOTO: PIXABAY