LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Neobično festivalsko izdanje

Proglašen pobjednik Motovun Film Festivala; prikazuje se večeras

Danas od 21 sat u Laubi se prikazuju nagrađeni naslovi Motovun Film Festivala, održanog u neobičnom izdanju.

Danas od 21 sat u Laubi se prikazuju nagrađeni naslovi Motovun Film Festivala, održanog u neobičnom izdanju.

Neobično izdanje Motovun Film Festivala uspješno je privedeno kraju dodjelom ovogodišnjih festivalskih nagrada na svečanosti u Laubi. 

– Ponosni smo što smo uspjeli realizirati dosad najčudnije izdanje Motovun Film Festivala koje je trajalo čak 40-ak dana. – izjavio je direktor festivala Igor Mirković.

Glavnu nagradu Propeler Motovuna osvojio je srpski film Moj jutarnji smijeh redatelja Marka Đorđevića. Žiri u sastavu: Lana Barić, Goran Bogdan i Nina Violić ocijenio je jednoglasno kako ovo, istodobno duhovito i bolno, ostvarenje omogućuje ulazak u svijet razmažene generacije odrasle pod staklenim zvonom i protekcijom roditelja.

– Marko Đorđević napravio je film o svojoj generaciji, uspio je pomaknuti granice očekivanog i tako stvorio vrlo autentičan i hrabar film koji gledamo aktivno, čas smijući se, čas osjećajući nelagodu. – obrazložio je žiri. 

Dao je i posebno priznanje glumcima Filipu Đuriću i Ivani Vuković za uloge u tom filmu.

– Volim darovitost i sretna sam što je možemo nagraditi. – kazala je članica žirija Lana Barić uručujući nagrade.

Moj jutarnji smijeh dobio je i nagradu žirija kritičara FIPRESCI za, kako navode, inteligentno minimalistički prikaz balkanske nelagode te za nijansirana i često uzbudljiva glumačka ostvarenja. Preuzevši nagrade u Laubi, redatelj Marko Đorđević izjavio je kako upravo radi na novom filmu.

– Ova će mi priznanja biti poticaj da napravim još bolji film. – dodao je.

Najboljim ostvarenjem u kategoriji Motovunski kratki proglašen je francuski animirani film Ka morskoj prašini redateljice Héloïse Ferlay. Riječ je o, kako stoji u obrazloženju, delikatnoj obiteljskoj drami, vrlo profesionalno snimljenom, zrelom i senzitivnom filmu o depresivnoj majci i njezino dvoje zahtjevne djece na njihovom intenzivnom, ganutljivom putu. Pobjedom na MFF-u ulazi i u konkurenciju za nominacije za nagradu Europske filmske akademije.

Nagrađeni naslovi prikazuju se danas u 21 sat u Laubi, a projekciji će nazočiti redatelj filma Moj jutarnji smijeh – Marko Đorđević i glumac Filip Đurić koji će i odgovarati na pitanja gledatelja.

FOTO: MOTOVUN FILM FESTIVAL / PR FOTO