LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski.hr recenzira

„Priče o nama” mogu biti ljubav na prvi pogled; zaokružuju ih četiri prazne stranice – evo o čemu se radi

Iz pera autorice Jelene Kastaneti nakon zbirke poezije i uspješnog romana „Moj dnevniče” slijede „Priče o nama”, prva od tri planirane zbirke kratkih priča, koje svojim riječima uvlače čitatelje u neki drugi svijet.

Iz pera autorice Jelene Kastaneti nakon zbirke poezije i uspješnog romana „Moj dnevniče” slijede „Priče o nama”, prva od tri planirane zbirke kratkih priča, koje svojim riječima uvlače čitatelje u neki drugi svijet.

Iz pera autorice Jelene Kastaneti nakon zbirke poezije i uspješnog romana Moj dnevniče slijede Priče o nama, prva od tri planirane zbirke kratkih priča, koje svojim riječima uvlače čitatelje u neki drugi svijet, a sama autorica ističe: Te su priče tek posljedica moje mašte, ali ogledalo mnogih stvarnosti. Zbirka priča objavljena je u nakladi Alegria knjige, izdavačke kuće čija je vlasnica upravo Jelena Kastaneti.  

Priče o nama mogu biti ljubav na prvi pogled jer bijele korice sa žicom koja se pretvara u ptice i zlatnim slovima naslova bude želju da se knjiga uzme u ruke, a dobivaju i poseban smisao tek nakon čitanja zbirke jer se kroz njezine stranice proteže ideja o slobodi. Nakon prvog dodira s koricama knjige slijedi i prvo čitanje nakon kojega Priče uvlače u neke druge svjetove, a možda baš neki od tih svjetova nalikuje na tvoj.

– Ali pobjeći od ljubavi jer se plašiš njezinog kraja… Isto je kao da, plašeći se smrti, pobjegneš od života.

– Šapućeš mi laži koje su mnogi prije tebe izgovarali, a u pogledu kriješ dokaze o istinama koje ne bi bile dovoljne da pokleknem.

Priče o nama mogu biti i na još jedan način ljubav na prvo čitanje. Jelena Kastaneti na svojem Instagram i Facebook profilu u opisima fotografija objavljuje svoje pisane riječi, a nekolicina priča ispisanih u opisima fotografija na tim društvenim mrežama našla je svoje mjesto u ovoj zbirci. Trenutno je svojim pisanjem dotaknula nešto više od 30 000 srca na Instagramu te oko 35 000 srca na Facebooku koja s radošću prate njezine objave.

– Pokušavam ledu svojih obraza slagati da tvoji dlanovi nose tek proljeća za kojima čezne ova zima u meni.

– Jer mnogi su me uspjeli rasplakati, ali jedino se broji koliko si puta ti učinio da se smijem.

– Ja te ne moram posjedovati da bih te volio.

– Izgubio bih kontrolu da sam pristao, a čovjek bez kontrole previše je podložan ljubavi.

Priče o nama podijeljene su u četiri dijela: Njemu, Njoj, Tebi i Meni. Prvi dio Njemu pisan je iz ženske perspektive obraćanja muškarcu, drugi dio Njoj je iz perspektive muškarca koji se obraća ženi, treći dio Tebi su priče satkane od riječi autorice upućene čitatelju, a najzanimljiviji jest četvrti dio – Meni. Ostavljene su četiri prazne stranice na kojima čitatelj može pisati autorici i tako ispisati stotu priču ove zbirke.

Jelena Kastaneti još nakon svojeg prvog romana Moj dnevniče, a što se nastavlja i u Pričama, svojim čitateljima postaje poznata po pisanju o emocijama koje bude emocije u onome tko ih čita – sreća, tuga, suze, smijeh, radost, ali ponajviše ljubav. U mnogima bude i prepoznavanje vlastitih sjećanja, vlastite stvarnosti ili osjećaja koji je tu trenutno. Kastanetine priče pričaju svojim čitateljima da ni u boli, ni u tuzi, ni u svjetlosti, ni u mraku, a nikako u ljubavi – nisu sami.

– Nemam vremena za tvoju mržnju. Mene su na ovaj svijet poslali da volim.

FOTO: STUDENTSKI.HR / STELLA ZAVIŠIĆ