LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmski festival

Predstavljen bogat program 19. Zagreb Film Festivala

Devetnaesto izdanje po ukusu filmofila: povratak u kinodvorane obilježit će rekordan broj debitantskih filmova s glavnim nagradama svjetskih A festivala.

Devetnaesto izdanje po ukusu filmofila: povratak u kinodvorane obilježit će rekordan broj debitantskih filmova s glavnim nagradama svjetskih A festivala.

Predstavljen je program 19. Zagreb Film Festivala koji će se održati od 14. do 21. studenoga u Kinu SC, Kinu Tuškanac, Teatru &TD, Uraniji i HUB-u 385, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film.

Čak 134 filmska naslova raspodijeljena su u pet natjecateljskih (Glavni program dugometražnog filma, međunarodnog kratkometražnog filma i hrvatskog kratkometražnog filma; Ponovno s nama i Mreža festivala Jadranske regije), četiri popratna programa (Velikih 5, Ledolomke, PLUS i LUX), festival za djecu KinoKino i Industriju, program posvećen edukaciji i umrežavanju profesionalaca.

Program su na konferenciji za medije predstavili direktor Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta, producentica Lana Matić i koordinatorica programa Selma Mehadžić.

– Nakon prošlogodišnjeg online izdanja uzbuđeni smo što nam predstojeće donosi ponovni susret s publikom u kinima! Dio programa donosimo u 20-ak gradova izvan Zagreba, ali i online u cijeloj Hrvatskoj. Nedostatak kapaciteta u gradskim kinima i zatvaranje kina Europa razlog su što se nakon više od deset godina vraćamo u SC, a to nam, vjerujem, svima budi lijepe uspomene. – izjavio je Boris T. Matić

Najavio je i kakve filmove publika može očekivati: 

– Broj i kvaliteta filmova koje smo uzimali u obzir za ovogodišnje izdanje pokazali su kako, unatoč pandemiji, nije stalo snimanje na globalnoj razini i kako su iza nas dvije filmski izrazito produktivne godine, a pred publikom ZFF-a jedan od najjačih glavnih programa dosad s nikad većim brojem debitanata nagrađenih na A festivalima. Među 12 naslova u glavnom programu dugometražnog filma, predstavit ćemo pobjednike ovogodišnje Venecije i Cannesa te trostrukog laureata festivala Sundance s potpisima autorica čiji će uspjesi ostati upisani u filmske enciklopedije. Vesele nas i uzbudljivi žanrovi debitantskih autora, nova i zanimljiva glumačka lica, istraživanje kulturnog nasljeđa dalekih zemalja, ali i slavlje hrvatskog filma - koje najavljujemo uz nacionalnu premijeru Zbornice Sonje Tarokić. 

Cjelokupan program Zagreb Film Festivala dostupan je na poveznici.

FOTO: UNSPLASH