LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmski festival u Karlovcu

Poznato je koji su filmovi u natjecateljskim programima 26. Filmske revije mladeži i 14. Four River Film Festivala

Od 151 naslova prijavljenog na Reviju, za službeno natjecanje odabrano ih je 45 iz različitih dijelova Hrvatske, dok je za Festival od njih čak 1264 pristiglih iz preko 50 zemlja svijeta odabrano 39 naslova. Filmovi će se prikazivati od 9. do 11. rujna u Karlovcu.

Od 151 naslova prijavljenog na Reviju, za službeno natjecanje odabrano ih je 45 iz različitih dijelova Hrvatske, dok je za Festival od njih čak 1264 pristiglih iz preko 50 zemlja svijeta odabrano 39 naslova. Filmovi će se prikazivati od 9. do 11. rujna u Karlovcu.

Selekcijska komisija 26. Filmske revije mladeži i 14. Four River Film Festivala od ukupno 1415 prijava odabrala je 84 naslova koji će se ove godine prikazati od 7. do 11. rujna u Karlovcu, u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac.

– Ove nam je godine pristiglo više od 1400 filmova, što je – s obzirom na pandemijske okolnosti – uistinu fenomenalno te je pokazatelj ne samo globalne važnosti našeg festivala već i prekrasne činjenice da i u najtežim okolnostima mladenačka kreativnost ne jenjava! Međutim, ove je godine bilo iznimno malo prijavljenih dokumentarnih filmova, čemu su razlog, pretpostavljamo, otežani produkcijski uvjeti zbog epidemioloških mjera. U tom smislu, valja izraziti našu potporu ukupnoj audiovizualnoj zajednici – i profesijskoj i neprofesijskoj, i odrasloj i mladoj, ali i svim umjetnicima koji, unatoč otežanim uvjetima, i dalje nastoje stvarati te činiti naš svijet ljepšim mjestom. Neka dijelom te potpore svakako bude i naš festival! –komentirala je  Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture koja je sve filmove pogledala i komentirala s preostalim članovima selekcijske komisije: filmskim kritičarem Boškom Piculom te snimateljicom i redateljicom Dinkom Radonić.

O svestranosti hrvatskih srednjoškolaca i njihovu interesu za stvaranje filma svjedoči podatak da su prijavljeni filmovi stizali iz najrazličitijih dijelova Hrvatske, dok su na Festival stizale prijave iz čak preko 50 zemalja svijeta. Od 151 naslova prijavljenog na Reviju, za službeno natjecanje odabrano ih je 45 iz različitih dijelova Hrvatske, dok je za Festival od njih čak 1264 pristiglih iz preko 50 zemalja svijeta, odabrano 39 naslova.

Večernji programi Festivala održat će se uživo, a organizatori su spremni na sve kombinacije glede projekcija natjecateljskog programa.

– Radujemo se što će Karlovac i ove godine postati svjetsko središte filmskog stvaralaštva mladih u naših 5 dana trajanja Revije i Festivala, čiji će program ponovno biti hibrid online i uživo. Vjerujemo da ćemo po uzoru na prošlu godinu, a po modelu Riječnog kina koje Kinoklub Karlovac provodi i ovoga ljeta, moći organizirati večernji program na otvorenom diljem županije. Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala, voljeli bismo ponovno imati i dnevne natjecateljske projekcije uživo s autorima, no spremni smo na sve kombinacije, a prošlogodišnje online izdanje polučilo je, logično, i određene dobre stvari, poput većeg angažmana autora online te ćemo taj dio komunikacije i streaming zadržati i nadograditi i sada. Čestitke svim autorima čiji su filmovi prošli u konkurenciju! – izjavila je Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac.

FOTO: 26. FILMSKA REVIJA MLADEŽI I 14. FOUR RIVER FILM FESTIVAL