LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Razmjena knjiga

Povijest „bookcrossinga” u svijetu i Hrvatskoj

Saznajte zanimljivosti o povijesti „bookcrossinga”, njegovu nazivu i podrijetlu te se pridružite „bookcrossingu” udruge Studentski informativni kutak.

Saznajte zanimljivosti o povijesti „bookcrossinga”, njegovu nazivu i podrijetlu te se pridružite „bookcrossingu” udruge Studentski informativni kutak.

Svaki pravi bibliofil upoznat je s pojmom bookcrossinga. Kako je sve počelo te kako se razvija i danas, donosimo u nastavku.

Naziv i podrijetlo

Bookcrossing je poznat još pod engleskim skraćenicama BC, Bcing ili Bxing, a označava praksu ostavljanja knjiga na javnim površinama. Knjiga se ostavlja na javnoj površini, te tako postaje dostupna svim zainteresiranima koji knjigu mogu uzeti i pročitati, a nakon toga i proslijediti na isti način ili pokloniti dragoj osobi.

Pojam je postao popularan 2001. godine kada je Ron Hornbaker osmislio i osnovao internetsku stranicu BookCrossing.com koja je zamišljena kao društvena mreža koja slavi knjige i mjesto na kojem one dobivaju novi život – u rukama novoga čitatelja umjesto na prašnjavoj polici u nekome podrumu. Cilj je internetske stranice povezati osobe uz pomoć knjiga. BookCrossing je razvio i sustav BCIDs (BookCrossing Identity Numbers) pomoću kojega možete pratiti mjesta na kojima se sve čitala vaša knjiga nakon što ste ju pustili u veliki i daleki svijet.

Godine 2004. bookcrossing je uvršten na službeni popis riječi oxfordskoga rječnika, a tri godine nakon, 2007. godine, Singapur je postao prva država u svijetu koja je službeno priznala njegovu praksu te proglasila 2000 lokacija službenim bookcrossing zonama.

Bookcrossing u Hrvatskoj

Bookcrossing u Hrvatskoj provodi se periodično te je prisutan u većim gradovima. Najviše se organizira i provodi u sklopu aktivnosti u knjižnicama. godine 2012. organizirala ga je i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Ovog se ožujka bookcrossing održava u sklopu projekta Informiranje – pravo mladih koji provodi udruga Studentski informativni kutak, a financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Točan datum i mjesto održavanja možete provjeriti na poveznici. Svi su zainteresirani dobrodošli. Bookcrossing SIK-a svojim će donacijama zanimljivih naslova podržati Školska knjiga i Fraktura.

FOTO: FLICKR