LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski.hr recenzira

Pođite na put u Afriku upoznajući izvanrednu „Sunčevu sestru” Lucinde Riley

Uz šesti nastavak serijala o sestrama koje je posvojio Pa Salt – „Sunčevu sestru”– putujte od New Yorka do veličanstvenih krajolika Crnoga kontinenta prateći dogodovštine iz života svjetskoga supermodela Elektre, najmlađe od (poznatih) sestara iz epskoga serijala britanske autorice Lucinde Riley, i Cecily Huntley-Morgan, njujorške bogatašice koja u Keniju odlazi '30-ih godina 19. st.

Uz šesti nastavak serijala o sestrama koje je posvojio Pa Salt – „Sunčevu sestru”– putujte od New Yorka do veličanstvenih krajolika Crnoga kontinenta prateći dogodovštine iz života svjetskoga supermodela Elektre, najmlađe od (poznatih) sestara iz epskoga serijala britanske autorice Lucinde Riley, i Cecily Huntley-Morgan, njujorške bogatašice koja u Keniju odlazi '30-ih godina 19. st.

Serijal knjiga Sedam sestara, sada već nadaleko poznate britanske autorice Lucinde Riley, nadahnut je mitologijom o istoimenom zviježđu, kod nas poznatom i kao Plejade, a ubrzo je postao globalni fenomen i kao bestseler prodan je u milijunima primjeraka diljem svijeta. Sunčeva sestra šesti je nastavak spomenutoga serijala, a zahvaljujući nakladničkoj kući Egmont od ove godine možete ga, u prijevodu Jelene Pataki, čitati i na hrvatskome jeziku.

Iako je ova knjiga dio serijala, može se jednako uspješno čitati i kao samostalni roman koji briljantnim opisima i zanimljivim zapletima paralelno prati dvije, međusobno slične, priče – priču šeste i najmlađe od poznatih sestara Elektre D'Aplièse, visoka i tamnoputa supermodela s vrlo slabom samokontrolom kad su u pitanju alkohol, droga i muškarci, smještenu u 2008. godinu i priču Cecily Huntley-Morgan, također bogate Njujorčanke, koja odlazi zaliječiti svoje slomljeno srce u Keniju, točnije svojoj kumi u Dolinu sreće, 1939. godine.  

Roman je izdan tek nedavno, izvornik je iz 2019. godine, a već slovi kao najbolji dio spomenutoga serijala o mitološkim sestrama. Kao i ostali dijelovi serijala, radnja započinje nakon smrti Pa Salta, tajanstvenoga posvojitelja Elektre i njezinih, njoj nimalo sličnih, sestara. Iako njegov odnos s Elektrom za Pa Saltova života nije bio bajan, on i Elektri ostavlja pismo u kojemu će pronaći trag koji će je usmjeriti prema tragu o njezinoj prošlosti – njezinoj biološkoj baki Stelli Jackson.

Kao što znaš, sve su tvoje sestre dobile pismo i u svakome sam im dao dovoljno tragova da, ako požele, pronađu put do svojih bioloških roditelja. Tebi mogu dati samo ime i broj telefona tvoje bake, koja živi nedaleko od tebe. Ona je jedna od najinspirativnijih žena koje sam u životu imao priliku upoznati i žalim što je nisam dulje poznavao. 

Lucinda Riley koristi se likom Stelle da bi ispričala priču u priči vješto ispreplićući radnju smještenu u doba neizvjesnosti prije Drugoga svjetskog rata, kada Cecily odlazi u Keniju, gdje upoznajemo mnoge zanimljive, ponekad i povijesne, ličnosti, s radnjom temeljenom na Elektrinoj životnoj priči, odnosno priči o njezinu podrijetlu. U dvjema paralelnim pričama ne izostaju, dakako, ni zanimljivi ljubavni zapleti, priče o slomljenim srcima žena koje su postupci njihovih voljenih muškaraca bacili u očaj zbog kojega su željele pobjeći od stvarnosti, bilo konzumacijom opojnih sredstava ili doslovnim bijegom u Afriku. I Elektra i Cecily prikazane su u romanu vrlo kompleksno, pa, iako nam se na prvi pogled, i usprkos tome da dolaze iz zaista različitih razdoblja, može učiniti da su zapravo doista slične – obje su imućne žene, imale su privilegirano djetinjstvo te njihove priče započinju ljubavnim brodolomima u New Yorku, a nastavak života vodi ih prema jednom sasvim drukčijem okruženju, Keniji – njihove se osobnosti pokazuju doista različitima.

Čitajući roman možete otkriti zaista mnogo i o različitim afričkim klanovima, afričkoj divljini i životima bijelih doseljenika kenijske Doline sreće. Lucinda Riley svojim čitateljima donosi veličanstvene opise afričkih krajolika u kojima se čitatelj može vrlo lako izgubiti.      

»Drago mi je što još nema nikoga, pa možemo same gledati tvoj prvi zalazak sunca u Africi. Zar nije upravo veličanstven?« 

»Jest«, dahnula je Cecily gledajući kako sunce boji nebo žarkom narančastom i crvenom bojom dok se povlači nakon dugoga dana. Cvrčci su glasno zapjevali i topli zrak proželi svojim vibracijama. Od te je kakofonije Cecily zadrhtala i naježila se, premda je bilo vruće. Kada se sunce konačno spustilo za obzor, buka se pojačala u sada ljubičastom sutonu.   

Sunčeva sestra radnjom obuhvaća i brojne suvremene probleme, poput ovisnosti i rasizma, koji su vrlo zanimljivo obrađeni kombinacijom priča o Elektrinoj borbi s ovisnosti i Stellina pripovijedanja o povijesnim osobama koje su živjele sa sličnim problemima. Zaista nije previše reći da će svatko u ovome romanu uspjeti pronaći nešto za sebe i pročitati ga brže nego što očekuje. Iako je vrlo opširna, epsku priču o gubitku, ljubavi i osjećajima opasanu egzotičnim opisima afričkoga krajolika iznimno je lako čitati.

Stoga, ako tražite knjigu koja će vas odvesti na putovanje prepuno čarobnih izleta u egzotične kutke Kenije, kao i, na vrlo zanimljiv način, približiti vam povijesne događaje sa sredine 19. st. – Sunčeva sestra pravi je izbor za vas.

FOTO: STUDENTSKI.HR / IVANA MAJKSNER