LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Preporuke poezije

Pjesme koje bi svaki student trebao pročitati

Za vas smo odabrali nekoliko pjesama hrvatskih i svjetskih autora koje su, prema našem mišljenju, više nego vrijedne čitanja. Mnoge ste od njih zasigurno već pročitali. Ipak, nije naodmet podsjetiti na njih.

Za vas smo odabrali nekoliko pjesama hrvatskih i svjetskih autora koje su, prema našem mišljenju, više nego vrijedne čitanja. Mnoge ste od njih zasigurno već pročitali. Ipak, nije naodmet podsjetiti na njih.

Poezija je umjetnost riječi. Umijeće stvaranja emocije od svakodnevnih riječi. Davanje riječima jednoga potpuno novoga značenja. Sagledavanje zbilje na potpuno drugačiji način od uobičajnoga.

Dok je nekad poezija bila najčitaniji oblik književnosti, današnji su čitatelji možda više naklonjeni prozi, priči, pričama o tuđim životima, punim uzbuđenja, zapleta, intriga, fantastike. Poezija je intimnija. Lakše se povežemo s pjesnikom. Lakše se pronalazimo u pjesmi. Poezija je iskrenija. Više potiče čitatelja na razmišljanje o samome sebi; o svojem unutarnjem svijetu, emocijama. Poeziju nije lako definirati. Tako se kroz povijest književnosti definirala na različite načine. U jednom joj je trenutku temeljna uloga ljepota, u drugome rušenje ljepote i sklada, prikaz realnosti. Dan-danas ljubitelji poezije muče se oko njezina definiranja. Tako Vlado Martek u Pripremanju za poeziju zapisuje misli M. Deguyja:

– Zabilježimo korak: sve je otežalo. Poezija je postala problematičnija samoj sebi više nego što je to ikad možda bila. Ljudi se izvanredno preziru, pjesnici još više. Od tendencije do tendencije, od grupe do grupe, od osobe do osobe, pjesnici se međusobno ne priznaju. Uvjerenje i pisanje jednoga – drugi više ne priznaje kao pjesmu. – 

Nedavno smo proslavili njezin dan. Ovog smo puta za vas odabrali nekoliko pjesama hrvatskih i svjetskih autora koje su, prema našem mišljenju, više nego vrijedne čitanja. Mnoge ste od njih zasigurno već pročitali. Ipak, nije naodmet podsjetiti na njih.

Sergej Aleksandrović Jesenjin: Tko sam? Što sam?

Koju god Jesenjinovu pjesmu izdvojili, ne možemo pogriješiti. U svakoj ćemo na neki način uživati. Ovaj je ruski pjesnik pravi primjer pjesnika patnika, boema, ali i pravi primjer intimne poezije. Iako je Pismo majci jedna od najljepših njegovih pjesama, mi smo odabrali Tko sam? Što sam?. Stihovi Jesenjina i interpretacija Šerbedžije daju ovoj pjesmi posebni štih.

 

Pablo Neruda: Ljubavna pjesma

Iako je pisao i angažiranu poeziju u znak protesta prema režimu generala Franca, nama je draži kad piše ljubavnu poeziju. Zasigurno ste barem jednom pročitali njegovu Ljubavnu pjesmu, koju mnogi s razlogom smatraju najljepšom ljubavnom pjesmom. 

 

Antun Branko Šimić: Opomena

Budući da je kratko živio i za života objavio samo jednu pjesničku zbirku – Preobraženja – preporučujemo cijelu zbirku. Zbirka je prepuna misaonih pjesama. Šimić je volio zvijezde; divio se beskonačnosti svemira, ali i čovjeka (Budući). Šimić je često razmišljao o životu i smrti (Smrt i ja); ljubavi (Ljubav) i poeziji (Pjesnici). Ipak, izdvojili bismo najpoznatiju njegovu pjesmu. Naravno, riječ je o Opomeni, čije početne stihove zasigurno svi znamo: Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda...

Tin Ujević: Pobratimstvo lica u svemiru

Ako je Jesenjin jedan od najpoznatijih ruskih boema, Ujević je najpoznatiji hrvatski. Stihovi su mu, u skladu s tim, prepuni melankolije, razmišljanja o životu, o čovjeku, o poeziji. U njegovu se stvaralaštvu ističe puno vrsnih pjesama – Svakidašnja jadikovka, čitava zbirka KolajnaVisoki jablani. Nama je najdraža njegova misaona pjesma Pobratimstvo lica u svemiru.

 

Dobriša Cesarić: Povratak

I o Cesariću smo već pisali. Tada smo se prisjetili njegove najpoznatije Voćke poslije kiše i Balade iz predgrađa (...I lije na uglu petrolejska lampa...). Cesarića uglavnom vežemo uz vesele, lagane pjesmice, koje smo učili napamet u osnovnoj školi. Ipak, njegova je poezija puno dublja. Njegova misaona pjesma Povratak pokazuje nam drugačije njegovo lice, stoga je ovoga puta ona naš izbor.

 

Vesna Parun: Molitva

Šećer na kraju. Vesna Parun glavna je predstavnica tzv. ženskoga pisma u hrvatskoj književnosti i jedna od najpoznatijih i najboljih hrvatskih pjesnikinja. Dosad smo možda najviše imali prilike čitati njezine pjesme Mati čovjekova i Ti koja imaš nevinije ruke. Nas je osvojila čitavom svojom poezijom, a posebno pjesmom Molitva.

Mogli bismo izdvojiti još mnoge hrvatske i svjetske autore i brojne njihove pjesme. Ovo je tek mali dio za koji smo se odlučili. Popisu bismo lako mogli dodati i poeziju Antuna Gustava Matoša, Dragutina Tadijanovića, Slavka Mihalića, Jure Kaštelana, neklasične, ali vrlo zanimljive, stihove Charlesa Baudelairea, ali i novije hrvatske autore, Dalibora Cvitana, Arsena Dedića, Željka Krznarića i Leu Brezar te mnoge druge.

FOTO: PIXABAY