LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
MUZA-inih 100

Ove subote održava se koncert „ALUMNI 100” Muzičke akademije

Najstarija visokoškolska glazbena institucija u Hrvatskoj slavi jubilarni rođendan, a službeno i svečano proslava obljetnice započet će 16. listopada 2021.

Najstarija visokoškolska glazbena institucija u Hrvatskoj slavi jubilarni rođendan, a službeno i svečano proslava obljetnice započet će 16. listopada 2021.

Koncert ALUMNI 100 održat će se 16. listopada 2021. u 19:30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u okviru ciklusa Lisinski subotom. To je prvi svečani koncert u nizu koncerata kojima Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu svečano obilježava 100. obljetnicu osnutka.
 


VEZANO: Velikih 100: Muzička akademija ove godine slavi stotu obljetnicu



Na programu su djela triju hrvatskih skladatelja, Stanka Horvata, Milka Kelemena i Natka Devčića, koji su, svaki na svoj način, utrli put hrvatskoj glazbi 20. stoljeća, a svaki je od njih bio i sam student, a potom i profesor na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Solistice Martina Filjak (klavir) i Jadranka Gašparović (violončelo) nakon diplome na Muzičkoj akademiji izgradile su respektabilnu inozemnu karijeru.

Maestro Nikša Bareza, koji će ravnati Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije, i sam je bivši student Muzičke akademije, a ovim koncertom obilježava 60 godina od završetka studija dirigiranja na toj ustanovi. Pijanistica Martina Filjak za izvedbu Kelemenova Koncerta za klavir i orkestar 2007. godine odlikovana je godišnjom nagradom Vladimir Nazor, a violončelistica Jadranka Gašparović praizvela je njoj posvećen Ljetni diptih Stanka Horvata 2000. godine. Istarska suita Natka Devčića nezaobilazna je repertoarna skladba hrvatske glazbe 20. stoljeća.

 

Ovaj izbor programa zahvaća važne etape razvoja Muzičke akademije. Odabrani su skladatelji značajno utjecali na razvoj paradigme hrvatske Nove glazbe, a ujedno su sva trojica odigrala značajnu ulogu u razvoju hrvatskog glazbenog života. S jedne strane, Kelemen je kao ustanovitelj Muzičkog biennala Zagreb uspio otvoriti Hrvatsku svijetu i time je barem nakratko učiniti relevantnim rasadištem suvremenih tendencija te je, premda kratko djelujući na Muzičkoj akademiji, razvio kod studenata ljubav prema novom, različitom i još nedohvatnom.

S druge strane, Horvat, obrazujući se u Zagrebu, Parizu i Berlinu, iskušavao se u raznim skladateljskim tehnikama i stilovima koje je kao pedagog prenio na desetak skladatelja mlađe generacije djelujući na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. I konačno, Devčić je ostavio dubok trag na pedagoškom polju, kao autor još i danas važećeg udžbenika iz Harmonije te kao dugogodišnji profesor i autoritet na polju teorije glazbe.

 

Obilježavanje stote obljetnice Muzičke akademije tijekom akademske godine 2021/2022. pod pokroviteljstvom je predsjednika RH, Ministarstva kulture i medija RH, Ministarstva znanosti i obrazovanja, gradonačelnika Grada Zagreba te rektora Sveučilišta u Zagrebu.

FOTO: STUDENTSKI.HR