LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dokumentarni filmovi

Otvoreno 18. izdanje ZagrebDoxa

Projekcija filma izraelskog redatelja Ohada Milsteina otvorila je program ovogodišnjeg ZagrebDoxa.

Projekcija filma izraelskog redatelja Ohada Milsteina otvorila je program ovogodišnjeg ZagrebDoxa.

Ovogodišnje, osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox otvoreno je u nedjelju, 3. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu projekcijom filma Ljetne noći izraelskog redatelja Ohada Milsteina. Ovo nježno i intimno ostvarenje, prema riječima redatelja koji je pred prepunim auditorijem predstavio svoj film, vješto dočarava pogled na svijet iz dječje perspektive, prepune radoznalosti i svježine. Uoči projekcije publici su se obratili direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski i producent Hrvoje Pukšec, a zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet proglasio je festival otvorenim.

– Osamnaesti nam je rođendan, a u doba punoljetnosti ulazimo uz važan poklon i priznanje: prije nekoliko dana ZagrebDox je uvršten na prestižan popis sastavljen od svega tridesetak najboljih svjetskih filmskih festivala čiji se pobjednici izravno kvalificiraju za nagrade Europske filmske akademije. No naša punoljetnost i obvezuje; u vrijeme kada se o jednoj pljuski na nedavnoj dodjeli nagrada govori jednako, ako ne i više nego o tisućama poginulih ljudi i desecima uništenih gradova u Ukrajini, naša je obaveza kao dokumentarista da radimo i na – sjećanju. Samo je naizgled paradoksalna činjenica da nam, s jedne strane, upravo zaborav omogućuje da se nosimo sa životnim nedaćama, dok nas kolektivno sjećanje i povijest čine onime što doista jesmo: svjesna ljudska bića. – istaknuo je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski na ceremoniji otvaranja.

Producent ZagrebDoxa Hrvoje Pukšec zahvalio je pokroviteljima, partnerima i sponzorima Gradu Zagrebu, Hrvatskom audiovizualnom centru, Turističkoj zajednici Grada Zagreba, Društvu hrvatskih filmskih redatelja, brojnim veleposlanstvima, kulturnim institutima i tvrtkama te zaželio dobrodošlicu novom pokrovitelju – Zagrebačkoj banci. Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet službeno je proglasio festival otvorenim i istaknuo:

– Dokumentarci otvaraju prozor u svijet i nove perspektive, senzibiliziraju za Druge i Drugačije, a od danas punoljetni ZagrebDox svih je godina postojano izvršavao tu plemenitu ulogu i činio nas empatičnijima i tankoćutnijima – ukratko, boljim ljudima. Broj i kvaliteta filmova ukazuju na to da slijedi izuzetno sadržajan i intrigantan filmski tjedan.

U idućih tjedan dana, zaključno s nedjeljom, 10. travnja, prikazat će se gotovo 90 filmskih naslova, a ZagrebDox ugošćuje i brojne filmske autorice i autore koji će publici osobno predstaviti svoja ostvarenja. Niz filmskih stručnjakinja i stručnjaka gostuje na ZagrebDox Pro-u, programu namijenjenom mladim profesionalcima koji će ovogodišnjim mentorima, finskoj TV urednici Sari Volanen i srpskom redatelju Želimiru Žilniku, predstaviti svoje projekte. Domaćin i moderator ZagrebDox Pro-a domaći je dokumentarist Igor Bezinović.

 

Prvi festivalski dan započinje besplatnim projekcijama u 15 sati: jedan blok donosi projekcije kratkometražnih filmova iz programa Teen Dox Voli me Romane Garant Chartrand, Yaren i sunce Renate Raman i Jorena Slaetsa te Voda, vjetar, prašina, kruh Mahdija Zamanpoura Kiasarija u dvorani 2, dok se u dvoranama 4 i 5 prikazuju filmovi iz međunarodne konkurencije Djeca magle Diễm Hà Lệ te Julija i ja Nine Hobert. Omnibus Godina vječne oluje, ljubavno pismo filmu koje potpisuje niz istaknutih autora, na programu je u 16 sati u dvorani 1, a u isto vrijeme u dvorani 3 počinje i projekcija filma Na razmeđu Parkera Hilla i Isabel Bethencourt. U 17 sati na rasporedu je prva projekcija u sklopu programa Road Dox, kada će publika imati priliku pogledati poetičan film Holgut Liesbeth De Ceulaer, koji na neobičan način pristupa klimatskoj krizi. U isto vrijeme u dvorani 4 prikazat će se film Auti kojima smo odjurili u kapitalizam Borisa Missirkova i Georgija Bogdanova, zabavno ostvarenje čiji protagonisti dijele ljubav prema soc-automobilima, a u dvorani 5 Mladi i uplašeni, autobiografski dokumentarac norveškog redateljskog dvojca Pettera Aaberga i Sverrea Kvammea.

 

U 18 sati u dvorani 1 bit će prikazan film iz programa Stanje stvari, Tisuću vatri Saeeda Tajija Faroukyja, dok će u dvorani 3, uz kratkometražni film Volim te, tata Diane Cam Van Nguyen, biti prikazan i film koji je večeras otvorio festival, Ljetne noći, nakon čega će biti održan razgovor s autorom Ohadom Milsteinom. U 19 sati u dvorani 2 film Kao bubreg u loju iz regionalne konkurencije predstavit će autorica Valerie Blankenbyl, dok će u dvoranama 4 i 5 biti prikazani pobjednik festivala DOK Leipzig, kineski film Otac Denga Weija, te dirljivo ostvarenje o zabranjenoj ljubavi – Noć nepoznanica indijske redateljice Payal Kapadia.

 

U 20 sati u dvorani 1 na rasporedu je film Dive koji će predstaviti autor Máté Kőrösi, dok će Riotsville, USA Sierre Pettengill publika u isto vrijeme gledati u dvorani 2. U 21 sat na programu su tri dokumentarca: u dvorani 2 prikazuje se zanimljivo ostvarenje Moja bivša škola u kojem redatelj Jono McLeod prati sudbinu svog nekadašnjeg školskog kolege, uz animirane dijelove i doprinos poznatog škotskog glumačkog lica Alana Cumminga, u dvorani 4 Za mene si ti Ceaușescu Sebastiana Mihăilescua, a u dvorani 5 nakon kratkometražnog filma Naya Sebastiana Muldera slijedi Hobotnica Karima Kassema, filmsko istraživanje posljedica eksplozije u bejrutskoj luci. Prvi festivalski dan završava projekcijama u 22 sata, uz filmove Aya Simona Coulibalyja Gillarda u dvorani 1 te Kad smo bili nasilnici Jaya Rosenblatta i 1970. Tomasza Wolskog u dvorani 3.  
FOTO: PRESS / JULIEN DUVAL