LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kultura

Otvorena izložba „Sedamdesetprva” o hrvatskom proljeću

Na izložbi se obilježava poznati pokret u čak šest tematskih cjelina.

Na izložbi se obilježava poznati pokret u čak šest tematskih cjelina.

U Klovićevim dvorima 11. siječnja otvorena je izložba Sedamdesetprva Hrvatskog povijesnog muzeja, kojom se obilježava 50 godina od Hrvatskog proljeća.

Na otvorenje je došla i ministrica kulture i medija, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. Zahvalila je organizaciji Hrvatskog povijesnog muzeja i Klovićevim dvorima na ustupanju prostora jer je Hrvatski povijesni muzej zbog posljedica potresa do daljnjega zatvoren.

Izložba sadrži šest kronološko-tematskih cjelina, prećenje kronološkog slijeda zbivanja i aktivnosti grupa koje su nosile pokret.

Na izložbi su izložene knjige i publilkacije iz tog doba, kao i akustične i taktilne komponente, a izložba će biti otvorena do 13. ožujka.

Hrvatsko proljeće bilo je prvi pokret u kojem se prvi put masovno i otvoreno izrazilo nezadovoljstvo Hrvata u bivšoj federaciji. Tražila se veća autonomija Hrvatske te ravnopravnost u jeziku, kulturi i gospodarstvu. U pokretu su sudjelovali reformno krilo Saveza komunista Hrvatske, Matica hrvatska i studenti. Pokret je ugušen baš prijelomne 1971. godine, kada počinje razdoblje poznato kao hrvatska šutnja.
FOTO: INES JURKOVIĆ/STUDENTSKI.HR