LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kultura

Otvoren je 8. Međunarodni studentski filmski festival STIFF

U riječkom Art-kinu, nakon prošlogodišnjeg dualnog — online i offline modela festivala, otvoreno je ovogodišnje 8. izdanje STIFF-a.

U riječkom Art-kinu, nakon prošlogodišnjeg dualnog — online i offline modela festivala, otvoreno je ovogodišnje 8. izdanje STIFF-a.

U riječkom Art-kinu, nakon prošlogodišnjeg dualnog — online i offline modela festivala, 8. izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala STIFF vratilo se originalnim postavkama — brojna publika uživo je uživala u studentskim i debitantskim filmskim poslasticama iz cijeloga svijeta.

 

Ovogodišnje izdanje otvorila je Sendi Bakotić, voditeljica i selektorica STIFF-a, nakon čega je prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, istaknula kako je STIFF jedinstvena pojava i jedinstven fenomen kojeg od samih početaka aktivno grade studenti i profesionalci, a njegov značaj pokazuje i velik broj prijava studenata i debitanata iz cijeloga svijeta.

Nakon rektorice, mr. sc. Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu, pohvalila je utjecaj STIFF-a na poticanje mladih na kreativnost i stvaranje te dodala kako Županija daje punu potporu. Ivan Šarar, Grad Rijeka, pročelnik Odjela za kulturu, istaknuo je kako STIFF nije neki slučajni festival, te uz bok drugim audiovizualnim institucijama i programima kontinuirano razvija audiovizualnu pismenost te sudjeluje u razvijanju riječkog filmskog ekosustava.

Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina, istaknula je koliko je Art-kino ponosno što ima priliku ugostiti jedan ovako jedinstveni festival, kako je filmsko obrazovanje mladih nužno podržati te kako STIFF i služi kao inspiracija mladima da u filmu pronađu i svoju buduću poslovnu i kreativnu nišu. Zaključno, Petra Čargonja, izvršna direktorica STIFF-a, službeno je otvorila festival i najavila programe koji slijede u produženom filmofilskom vikendu.  

 

Programski blok Munje nije mogao drugačije pokrenuti festival nego — munjevito! Riječima umjetničke direktorice, Maše Drndić i programskih selektorica Sendi Bakotić i Marte Ban:

– Poput prirodnih nepogoda, iznenadne nesreće, društveni i birokracijski sistemi zatvaraju nam puteve. Naša volja ipak zna u munjama vidjeti tračke svjetla, a naši glasni jauci, pjesma i smijeh ponekad mogu zasjeniti gromove. 

Publika je tako imala priliku pogledati jezično-vizualnu igru eksperimentalnog filma autorice Bele Bračko Milešević, Sve kaj ti nikad ne budem rekla i promatrati kako kolažiranjem starih fotografija, umjetnih sjećanja i preispitivanja osjećaja, nastalih manjkom međugeneracijske komunikacije, autorica dolazi do rekonstrukcije pater familiasa.

Opservacijski dokumentarac Maje Novaković, A sad se spušta veče uzdigao nas je visoko u obronke planina istočne Bosne, a potom uronio u haiku svakodnevice. Ovaj poetski dokumentarac prati tihe dane dviju bakica i njihovog predanog suživota s prirodom. Cockpera, animirani film Kate Gugić, inspiriran Ezopovom basnom, duhovitom animacijom nas je odveo u operno mužjačko nadmetanje u kojem će se proslaviti lukaviji, dok smo u dokumentarnom filmu Naglas, Tamare Mamon pratili odrastanje trojice dječaka na razmeđi arapske i židovske kulture, koji u školskom zboru i zajedništvu pronalaze neke nove puteve.

 

Nedjelju, posljednji dan 8. STIFF-a, u 15:00 otvaraju posljednji Šavovi, diskurzivni program posvećen dokumentarnom filmu i odnosu redatelja sa svojim protagonistima, o čemu u foajeu Art-kina govore dokumentaristi Jasmina Beširević i njena protagonistica Irena (dokumentarni film Sad sam ja Irena) te Nikola Stojanović (dokumentarni film Drenjine). Potom slijede posljednja 3 programska bloka, Premještanja u 17:00, Otisci u 18:30 i Petlje u 20:00 kada ćemo i saznati pobjednike ovogodišnjeg izdanja STIFF-a. Zatvaranje festivala i slavlje još jednog izdanja slijedi u 21:30 u Book Caffeu "Dnevni boravak".

FOTO: UNSPLASH