LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljetno kino Bačvice

Otvoren 7. Festival mediteranskog filma Split

Sinoć je u jedinstvenom ambijentu Ljetnog kina Bačvice otvoreno sedmo izdanje Festivala mediteranskog filma u Splitu. Otvaranje je potaknulo velik interes javnosti te se prije projekcije tražila karta više, jasno pokazujući značaj ove manifestacije za kulturni i društveni život grada.

Sinoć je u jedinstvenom ambijentu Ljetnog kina Bačvice otvoreno sedmo izdanje Festivala mediteranskog filma u Splitu. Otvaranje je potaknulo velik interes javnosti te se prije projekcije tražila karta više, jasno pokazujući značaj ove manifestacije za kulturni i društveni život grada.

Sinoć je u jedinstvenom ambijentu Ljetnog kina Bačvice otvoreno sedmo izdanje Festivala mediteranskog filma u Splitu.

Otvaranje je potaknulo velik interes javnosti te se prije projekcije tražila karta više, jasno pokazujući značaj ove manifestacije za kulturni i društveni život grada.

Posjetitelji su u prepunom kinu uživali uz dva filma.

Čast otvorenja Festivala pripala je kratkom filmu „Priča o Mari iz Velog varoša” redatelja Igora Šeregija. U dvadesetak minuta u maniri kultnog Velog mista upoznajemo Maru, tihu i jednostavnu prodavačicu kojoj liječnik dijagnosticira neizlječivu bolest. Shrvana i depresivna, Mare utjehu pronalazi u kukičanju goblena koji se počinju prodavati, čineći ju poznatom u gradu.

U jednog od kupaca, mladog mornara, se i zaljubljuje, ali ga nakon poziva na brod više neće vidjeti... Dirljiva i topla priča o prolaznosti s nostalgičnom notom izmamila je glasan pljesak publike.

Prvi dugometražni film na Festivalu je „U potrazi za mađioničarem” iz Izraela, kojeg su osobno promovirali producent Shemi Shoenfeld i glavni glumac Makram Khoury koji je za ovu ulogu dobio godišnju nagradu Izraelske filmske akademije.

Khoury glumi Avrahama, vlasnika trgovine u Izraelu koji je preživio holokaust nakon kojeg je dio života proveo u Solunu u Grčkoj. Nakon što preuzme obvezu sudjelovanja u komemoraciji žrtavama holokausta u Grčkoj, Avraham i njegov sin Yehuda kreću na putovanje koje njihov loš odnos stavlja na dodatnu kušnju. Dok se Yehuda brine za svog oca, Avraham pokušava naći čovjeka koji mu je za vrijeme holokausta spasio život i upoznao ga sa svijetom mađioničarstva.

Pomaže mu lokalna prostitutka Maria s kojom razvija poseban odnos. Otac i sin prolaze osobna, ali i zajednička putovanja nakon kojih neće naći ono što traže, no pronaći će jedan drugoga. Originalna priča, izvrsna glumačka izvedba i uvijek aktualna problematika međuljudskih odnosa zaslužila je gromoglasan pljesak okupljenih.

Organizatori festivala zahvalili su se svima koji su omogućili realizaciju Festivala te okupljenima na iznimno dobroj posjećenosti, nakon čega su se okupljeni uz DJ set i 2 šanka zabavljali do ranih jutarnjih sati.

Prvi dan nadmašio je očekivanja, a ne sumnjamo ni da će ostalih osam. Cjelokupan program festivala provjerite na službenim stranicama!

FOTO: FMFS