LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kvartovska književnost

Osniva se novi čitateljski klub, vodit će ga Julijana Matanović

– Kroz osnivanje Čitateljskog kluba „Čitajmo Trešnjevku” približili bismo kvartovsku književnost široj publici koja se u brojnim čitateljskim klubovima rijetko nađe na programu. – kažu iz Centra za kulturu Trešnjevka.

– Kroz osnivanje Čitateljskog kluba „Čitajmo Trešnjevku” približili bismo kvartovsku književnost široj publici koja se u brojnim čitateljskim klubovima rijetko nađe na programu. – kažu iz Centra za kulturu Trešnjevka.

Centar za kulturu Trešnjevka osniva besplatan Čitateljski klub naziva Čitajmo Trešnjevku, čija će voditeljica, urednica i moderatorica biti poznata hrvatska književnica prof. dr. sc. Julijana Matanović. Prvo okupljanje planirano je u četvrtak, 25. ožujka, u 17 sati. 

– Kroz osnivanje Čitateljskog kluba Čitamo Trešnjevku približili bismo kvartovsku književnost široj čitateljskoj publici koja se u brojnim čitateljskim klubovima, organiziranim u posljednje vrijeme, rijetko nađe na programu. Program financiraju Ministarstvo kulture i medija RH i Gradski ured za kulturu Grada Zagreba. – kažu iz Centra za kulturu Trešnjevka.

Daju i uvod u program: 

– Trešnjevka je česta inspiracija novijim hrvatskim piscima (Stanko Juriša, Boro Pavlović, Pavao Pavličić, Nada Gašić...). Na Trešnjevci su živjeli brojni hrvatski pisci; samo u Čakovečkoj ulici stanovali su Milivoj Slaviček, Ivan Raos, Antun Šoljan, Ivan Slamnig, Nikola Milićević. Spomenimo još neke s trešnjevačkim adresama: Krunoslav Pranjić, Zoran Kravar, Ratko Cvetnić.

Čitateljski klub, pojašnjavaju, ima tri područja interesa:

1. TEMA TREŠNJEVKA
  • Nada Gašić, Voda, paučina
  • Trešnjevka u poeziji
  • Drago Britvić, Trešnjevačka balada, Od Selske do vječnosti, Te Savske magle,  Kuće mojih ljudi...
2. NA TREŠNJEVAČKOJ ADRESI
  • Antun Šoljan, Kratki izlet
  • Ivan Slamnig, Bolja polovica hrabrosti
  • Zoran Kravar, Uljanice i duhovi
  • Ratko Cvetnić, Blato u dvorištu
3. PISCI U TREŠNJEVAČKIM ULICAMA
  • Silvije Strahimir Kranjčević, Prvi honorar, Žena (proza)
Zainteresirani za pridruživanje Klubu trebaju se prijaviti na e-mail adresu vgasparin@cekate.hr. Iz Centra poručuju da će se tijekom programa poštivati sve propisane epidemiološke mjere, a dodatne informacije objavljene su na poveznici
FOTO: PIXABAY