LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni festival etnografskog filma

Osmo izdanje ETNOFILma uskoro u Rovinju

Projekt ETNOFILm prepoznati je međunarodni festival. Osmo izdanje nosi neke novosti, a održavat će se od 28. do 30. travnja u Rovinju.

Projekt ETNOFILm prepoznati je međunarodni festival. Osmo izdanje nosi neke novosti, a održavat će se od 28. do 30. travnja u Rovinju.

Osmo izdanje ETNOFILma – međunarodnog festivala etnografskog filma održavat će se u Rovinju od 28. do 30. travnja 2016. godine Pokrenut je još 2008. godine kao mali projekt Etnografskog muzeja Istre s ciljem promocije vizualne antropologije koja potiče produkciju etnografskih filmova u usko disciplinarnom smislu te riječi – filmova čiji su autori školovani etnolozi/antropolozi. Istovremeno afirmira izvan-disciplinarne dokumentarne filmove koji razvijaju heterogenost pristupa etnografiji i vizualnoj antropologiji.

Projekt je vremenom, u suradnji s Gradom Rovinjom i njegovim kulturnim institucijama i s jasnom željom jačanja pozicije hrvatskog etnografskog filma u širem europskom kontekstu te razvoja njegovog potencijala, uspio dokazati kako etnografski film nije primijenjen samo profiliranim korisnicima koji moraju biti stručni u području antropologije, etnologije i/ ili filma. Izrastao je u međunarodni festival u programu kojeg nas i ove godine očekuju radionice, predavanja i koncerti.

Nagrada za najbolji film i sama je umjetničko djelo koje već treću godinu za ETNOFILm kreiraju mladi umjetnici – studenti(ce) Akademije primijenjenih umjetnosti (APURI) Sveučilišta u Rijeci.

Selekcija osmog izdanja ovog izdanja nešto je drugačija i nosi osobni pečat dugogodišnjeg člana organizacijskog odbora ETNOFILm-a, diplomiranog etnologa/antropologa i novomedijskog umjetnika Bojana Mucka, koji je samostalno selektirao službeni filmski program. Njegova završna selekcija sastoji se od ukupno trideset filmskih naslova, većinom hrvatskih autor(ic)a, od kojih će mnogi u Rovinju doživjeti hrvatsku premijeru.

U sklopu festivala moći će se pogledati filmovi podijeljeni u dvije kategorije, odnosno, prikazivat će se filmovi profesionalnih etnologa/antropologa i studenata etnologije/antropologije te filmovi autora koji nisu profesionalni etnolozi/antropolozi.

FOTO: TWITTER