LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kultura u Istri

Organizatori Festivala mladog teatra otkrili detalje o polaznicima, premijerama i budućnosti manifestacije

Istarske Bale domaćin su trećeg izdanja Festivala mladog teatra u rujnu. Organizatori se ne boje otkazivanja te čak pozivaju na sudjelovanje u programu koji će biti po propisima trenutačne epidemiološke situacije.

Istarske Bale domaćin su trećeg izdanja Festivala mladog teatra u rujnu. Organizatori se ne boje otkazivanja te čak pozivaju na sudjelovanje u programu koji će biti po propisima trenutačne epidemiološke situacije.

Festival mladog teatra treću će se godinu održati u istarskim Balama. Osam dana u rujnu donosi iznimno bogat program s kojim smo vas upoznali u prethodnom članku, a organizatori zasada nisu zabrinuti oko otkazivanja manifestacije.


Vezano: Festival mladog teatra osječke Akademije održat će se u Istri uz brojne radionice i predstave


Jedan od organizatora, prof.dr.art. Robert Raponja otkrio je da organizacija teče po planu i preporuci epidemiologa. Broj polaznika bit će ograničen, a socijalna distanca, sredstva za dezinfekciju i maske osigurani su. Predstave iz programa odigravat će se na otvorenom prostoru s propisanim razmakom. Uz prof.dr.art. Raponju, organizatori događaja još su prof.dr.sc. Helena Sabić Tomić, doc.art. Katica Šubarić te Miran Hajoš i Jasminka Mesarić.

– Situacija se, naravno, prati iz dana u dan i ako dođe do nekih promjena prilagodit ćemo im se i pravovremeno obavijestiti javnost. Nadam se kako će se, u nizu kulturnih otkazivanja, Festival mladog teatra ipak održati po planu.

Festival je međunarodnoga karaktera, što dokazuju gosti iz Italije, Srbije, Crne Gore, Irske, Japana, Kine i Amerike proteklih godina. Međutim, ove će se godine djelovati lokalno upravo zbog pandemije koronavirusa Posjetiteljima će se ipak ponuditi jedna gostujuća predstavaThe Penthesilea-Complex družine Freiburger Schauspielschule iz Njemačke. Predstava je nastala s potrebom u pomicanju sukoba između Penthesilee i njezinog amazonskog stanja u sadašnjost; riječ je o suvremenom, angažiranom i provokativnom načinu interpretacije antičkih motiva, što režijski pokriva Greta Linz.

– Osim toga, premijerna predstava je i humorna drama Kordelije Paladin Jedna od sestara u izvođenju glumice Katice Šubarić. Ta je predstava dio doktorske radnje, a riječ je o suvremenoj, životnoj priči, u čijem je centru lik darovite studentice Irene koja žudi za znanjem, za proširenjem obzora. Čezne za knjigama, čitanjem i pisanjem, a to znači potrebu za prekoračenjem zadanih obrazaca življenja. Čitači žele više od života, više knjiga u kojima će moći pronaći odgovore na najvažnija pitanja, ona o životu i smrti. Biti ono što jesi, ostvariti sebe, doživjeti punoću života kroz samorealizaciju, živjeti sretno u skladu sa svojim bićem, iako to ne garantira i sklad s drugim ljudima – samo su dio mudrosti koju otkriva Irena i naša priča, koja i pored ovih ozbiljnih tema izaziva smijeh cijelim svojim trajanjem jer obiluje humorom.

Treću premijernu predstavu Kažnjenička kolonija prema predlošku Franza Kafke dramaturški su oblikovali Filip Jurjević i Nina Peručić, a režiju potpisuje Vjera Vidom. Kako je riječ o lutkarskoj predstavi valja istaknuti kreatora scene i lutaka Krešimira Tomca. Predstava tretira aktualnu temu; uprizorenjem novele otvara se prostor za propitkivanja i prikazivanje smjene sustava. Propitkuju se ljudi, njihovo razumijevanje društvenih procesa, društvenog poretka – kafkijanski višeslojno.

Kako otkrivaju organizatori, festival počiva na kreativnoj energiji, na želji za spoznajom te na izmjeni znanja, vještina i iskustva:

– Glavna ideja i misao vodilja na kojem je zasnovan Festival mladog teatra jest da je teatar mjesto susreta tijekom kojeg se oslobađa kreativna energija, koja nadrasta sve barijere, granice, ograničenja i širi dijapazon mogućnosti spoznaje o tome kako je kreativna igra organska čovjekova potreba koja ga vodi ka samorealizaciji. Zahvalni smo što smo u Balama pronašli utočište, gdje u prekrasnom ambijentu možemo maštati i stvarati neki bolji i ljepši svijet. Festival ostvarujemo kroz „razgovore s povodom“ s vrhunskim intelektualcima i sveučilišnim nastavnicima, akademicima, potom kroz radionice glume, scenskog pokreta, fotografske radionice, kao i radionice javnog nastupa, radionice za dramske pedagoge, medijske i nutricionističke radionice, a program zaokružuju kazališne predstave o mladima i za mlade. Stoga, vjerujem kako će u budućnosti itekako biti zainteresiranih, kreativnih, angažiranih mladih ljudi koje će motivirati glad i žeđ za znanjem, osjetilnom spoznajom i potreba za susretom. 

Podsjetimo, Festival će se održavati od 12. do 20. rujna u Balama u Istarskoj županiji. Sve detalje o organizaciji pronaći ćete u ovogodišnjoj brošuri, a za bilo kakvo pitanje možete se obratiti mailom na youngtheaterfestival2020@gmail.com.
FOTO: PIXABAY