LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Umjetničko istraživanje grada

„Okolo” i ove godine donosi umjetnost na ulice Zagreba

Do 30. kolovoza diljem Zagreba postavljene su umjetničke instalacije koje, ističu organizatori, uljepšavaju (u)lice grada.

Do 30. kolovoza diljem Zagreba postavljene su umjetničke instalacije koje, ističu organizatori, uljepšavaju (u)lice grada.

I ove godine, suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba Okolo nastavlja s umjetničkim iznenađenjima koja uljepšavaju (u)lice grada, stvaraju atmosferu optimizma u ovim izazovnim vremenima i pozivaju građane da kroz umjetnost nanovo otkriju svoj grad. Do 30. kolovoza svi su pozvani da se zapute u umjetnički obilazak grada i razgledaju niz prostorno-specifičnih instalacija i street art intervencija s potpisom domaćih kreativnih snaga.

Postavljajući umjetničke projekte u gradski krajolik, Okolo oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. U prvi plan stavlja lokalne umjetnike i njihov osobni doživljaj i viziju grada, istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici.

– Četvrto izdanje projekta Okolo, posvećenog umjetničkom istraživanju grada, zakazuje novi susret s umjetnošću u skrivenim ulicama, zaboravljenim prolazima, krošnjama zagrebačkih parkova i zakutcima Gornjeg grada. S idejom pružanja podrške lokalnoj umjetničkoj zajednici, Okolo ponovno okuplja nekolicinu domaćih umjetnika koji će svojim zanimljivim, neinvazivnim intervencijama u javnom prostoru osvježiti Zagreb i učiniti našu svakodnevicu drugačijom i ljepšom. – izjavila je direktorica TZGZ-a, Martina Bienenfeld.

Organizatori poručuju građanima da umjetničku šetnju započnu u Obrtničkom prolazu gdje ih simbolično dočekuju zlatne ruke (The All). Na putu prema Gornjem gradu, u prolazu prema Zakmardijevim stubama moguće je otkriti kako izgleda novi-stari Crveni tepih (Boris Bare) ili pak što se skriva iza zastora koji se podiže (Manuela Pauk) u Kamenitoj ulici. U labirintu na platou Gradec moguće je riješiti Zagonetku budućnosti (klasja&zita), a u Parku Bele IV. odmoriti glavu Među oblacima (Matej Vuković).

– Na Strossmayerovom šetalištu sretnite Akrobatkinje (Helena Ohnjec) koje prave društvo Matošu, a na Katz Platzu, u prolazu kod Tomićevih stuba, neobičnu bandu mačaka (Anja Leko). Na samom kraju obilaska, u parku Tuškanac uskočite u mrežu za odmor i postanite Promatrač drveća. Cijelim putem pažljivo gledajte kuda hodate i možda naletite i na sjajne minijature Ive Capak koje će krasiti 17 mini lokacija. – poručuju.

FOTO: OKOLO ZAGREB