LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Glazbene božićne svečanosti

Odsjek za glazbenu umjetnost u Osijeku i ove godine organizirao GLAZ-B-OS; ulaz besplatan

Akademija za umjetnost i kulturu i ove godine obogaćuje kulturni život grada 12. po redu glazbenim svečanostima koje sve do 20. prosinca nude pregršt atraktivnih događanja.

Akademija za umjetnost i kulturu i ove godine obogaćuje kulturni život grada 12. po redu glazbenim svečanostima koje sve do 20. prosinca nude pregršt atraktivnih događanja.

Započele su tradicionalne Glazbene božićne svečanosti Akademije za umjetnost i kulturu – festival GLAZ-B-OS, koji karakterizira raznolikost i brojnost koncerata, izlaganja, radionica i predstava. Ovogodišnji besplatni programi u organizaciji Odsjeka za glazbenu umjetnost traju od 7. do 20. prosinca i za svakoga nude ponešto. 

Festival je pokrenut 2006. godine, a održava se svakoga prosinca. Akademija za umjetnost i kulturu kao cilj ovakvih projekata navodi obogaćivanje kulturnoga života grada, kao i okolnih područja, afirmiranje mladih glazbenika te približavanje glazbene scene širokom krugu publike. Važno je spomenuti i brojne suradnje s akademijama iz Hrvatske i inozemstva, poput Novoga Sada, Pečuha, Debrecina i dr.

12. glazbene svečanosti otvorene su 7. prosinca kada je operni ansambl Akademije za umjetnost i kulturu izveo Operu Pannonicu. Nastavljene su koncertom akademskog pjevačkog zbora Vox Academia povodom Svjetskog dana zborskoga pjevanja te Božićnim tamburaškim intermezzom, koncertom Tamburaškog ansambla Odsjeka za glazbenu umjetnost.

U ponedjeljak, 17. prosinca, možete sudjelovati u radionici Filmska glazba, u slušaonici Akademije poslušajte Gitarom po svijetu ili Božić – nadahnuće glazbenog stvaralaštva, a održat će se i koncert solista i ansambala Odsjeka za glazbenu umjetnost. Utorak, 18. prosinca, donosi Masterclass zborske glazbe: Interpretaciju vokalnih djela, radionicu Bijeli Božić, izlaganje Etnomuzikologija iz druge perspektive te koncert Hrvatsko-ruskoga društva iz Dubrovnika pod nazivom Puškin u glazbi i stihu. Tijekom srijede možete sudjelovati u radionicama Umjetnost s potpisom i Blue Christmas te poslušati izlaganja o umjetničkom portretu Mije Čorak Slavenske i psihologiji božićne glazbe, kao i klavirske skladbe Claudea Debussyja.

Zadnji dan GLAZ-B-OSa, četvrtak, 20. prosinca, donosi izlaganja E-knjiga u nastavi Glazbene kulture te Izazovi organizacije glazbenih događanja, a najzanimljivije će biti ono o Erasmus+ iskustvu i nastavi solfeggia u Norveškoj. Festival završava natjecanjem studentskih pjevačkih ansambala.

Idite, razgledajte, poslušajte i sudjelujte u radionicama. Trud profesora i studenata neka ostane zapažen jer ujedno doprinosi općem kulturnom životu ovih prostora, oni razvijaju našu glazbenu scenu, donose nova i iskusna lica u svijet glazbe te nas čine bogatijima za barem jedno nematerijalno dobro.

FOTO: STUDENTSKI.HR / NIKOLINA VIDAKOVIĆ