LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba u Galeriji SKC

Neža Knez sljedeća je umjetnica koja se "Zvučnim zidom" probija do publike

Projektom "Zvučni zid" postavljaju se samostalne izložbe manje poznatih mladih umjetnika. Iduća je na redu Neža Knez.

Projektom "Zvučni zid" postavljaju se samostalne izložbe manje poznatih mladih umjetnika. Iduća je na redu Neža Knez.

Nakon Mirne Pokorić i Verene Jakuš sljedeća umjetnica koju Zvučni zid predstavlja publici u Galeriji SKC je Neža Knez. Otvorenje njene izložbe Communications zakazano je za ponedjeljak 14. studenoga u 20 sati, a moguće ju je pogledati do 18. studenoga u Galeriji SKC (Kružna 8, Rijeka – iza Palacha). Bit će otvorena u navedenom periodu od 17 do 20 sati.

Za svoje sudjelovanje u Zvučnom zidu, Neža Knez pripremila je i performans. Izvest će ga ovoga utorka, 15. studenoga u 18 sati, također u Galeriji SKC.

Radovi Neže Knez nastoje problematizirati temeljne, ali u teorijskoj artikulaciji vrlo teško uhvatljive aspekte umjetničkoga rada – komunikaciju, smisao i publiku. Koristeći participativno kao polazište, radove gradi u obliku eksperimenta čija će se hipoteza nastati tek nakon što je participacija postavila moguće interpretacijske okvire rada i tako uobličila početno pitanje i ishod djelovanja.

Prijelaz iz svakodnevnoga u umjetničko, pretpostavljanje inherentnoga smisla i umjetničkoga kao konteksta tek su neke od preokupacija u centar se kojih postavljaju objekti i fenomeni, kako bi se potom, procesom dokumentacije rada, retrospektivno mogli razviti zaključci o metodologiji i alatima kojima se intervenira u neku od novonastalih struktura. Komunikacijsko oblikovanje uvjeta rada kod nje proizlazi iz začudnosti u kojoj uključeni nisu sigurni na koji se način trebaju percipirati pojedini elementi rada, ali za koje, ipak, ne mogu utvrditi niti jesu li dovoljno specifični kako bi, umjesto svakodnevici, pripadali svijetu artefakata.

Projekt Zvučni zid nastavlja se već drugu godinu u programskoj organizaciji studentica i studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Na provedenom natječaju odabrano je četvero diplomanata i diplomantica umjetničkih akademija u 2014. i 2015. godini, a Galerija SKC će u studenom postaviti njihove samostalne izložbe.

Probijanje zvučnoga zida i napuštanje sigurne zone obrazovanja težak je početak mladih umjetnica i umjetnika koji su još uvijek nepoznati sceni. Podržavaju ga Ministarstvo kulture RH i Sveučilište u Rijeci.

FOTO: GALERIJA SKC