LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba u Muzeju za umjetnost i obrt

Neki od najatraktivnijih primjeraka iz svijeta mode i stripa predstavljaju se u Zagrebu

– Iz Muzeja stripa u Angoulêmeu na zagrebačkoj će izložbi biti prikazano više od stotinu atraktivnih predmeta iz muzejske kolekcije stripova, izvornih strip-tabli i crteža, odjeće i modnih dodataka, parfema, tiskanih arhiva i drugih predmeta. – navode iz MUO-a. 

– Iz Muzeja stripa u Angoulêmeu na zagrebačkoj će izložbi biti prikazano više od stotinu atraktivnih predmeta iz muzejske kolekcije stripova, izvornih strip-tabli i crteža, odjeće i modnih dodataka, parfema, tiskanih arhiva i drugih predmeta. – navode iz MUO-a. 

Muzej za umjetnost i obrt i Francuski institut u Hrvatskoj najavljuju otvorenje atraktivne i jedinstvene izložbe Moda i strip, koja stiže iz francuskog Muzeja stripa iz centra Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image. Može se razgledati u MUO-u od 23. veljače do 28. ožujka 2021. 

– Izložba će se održati povodom stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj, a prikazat će intrigantan odnos svijeta mode i stripa te njihove međusobne utjecaje. Iz Muzeja stripa u Angoulêmeu na zagrebačkoj će izložbi biti prikazano više od stotinu atraktivnih predmeta iz muzejske kolekcije stripova, izvornih strip-tabli i crteža, odjeće i modnih dodataka, parfema, tiskanih arhiva i drugih predmeta. Među istaknutijim izlošcima domaća će publika moći vidjeti neke od prvih dizajnerskih crteža svjetski poznatih dizajnera Yvesa Saint-Laurenta, Christiana Diora, Thierryja Muglera koji su svoje kolekcije prvo stvarali na papiru i koji predstavljaju značajnu crtačku tradiciju unutar francuske visoke mode. – ističu e iz MUO-a

Prikazat će se, između ostalog, radovi američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya među kojima se ističe strip na kojoj Mali Nemo iz serije Little Nemo in Slumberland prvi put ljubi princezu Slumberlanda, zatim nikad viđeni strip La Vilaine Lulu (Naughty Lulu, Zločesta Lulu) jedinog stripa koji je nacrtao dizajner Yves Saint-Laurent.

– Također, iz razdoblja mondrianovske revolucije dolaze modne skice haljina – slika Yvesa Saint-Laurenta nadahnute radovima slikara Pieta Mondriana čime je ovaj poznati dizajner odao počast Mondrianu dizajnirajući koktel haljine inspirirane slikarevim apstraktnim platnima. Među atraktivnim izlošcima koji ovom posve novom temom ističu ulogu i mjesto stripa u svim segmentima umjetnosti bit će izložena i originalna Dior haljina također nastala pod utjecajem devete umjetnosti. – dodaju iz Muzeja.

Navode da je posebno atraktivan grafički roman Jeune Fille en Dior (Dargaud, 2013), poznate crtačice Annie Goetzinger koja prati pustolovinu razvoja prestižne modne kuće u posljednjem desetljeću Diorova života, od 1947. do 1957. godine, kroz nevin i zadivljen pogled mlade novinarke. Album prikazuje sve faze procesa stvaranja – od prve skice do izrade modela u radionicama.

– Među izlošcima bit će prikazani i odjevni predmeti s apliciranim motivima stripa, kao primjerice majica kratkih rukava s uzorkom super junaka Marvel Comicsa, kaput poznatog međunarodno uspješnog dizajnera Jean-Charlesa de Castelbajaca, tenisice Vans SKS Charlie Brown autora Charlesa Schulza i dr.

Dio izložbe bit će i nezaboravne lutke od papira koje dolaze s nekoliko odjevnih predmeta i dodataka, a koje će i sami posjetitelji moći odjenuti u različite odjevne kombinacije baš kao što je to činio, primjerice, poznati dizajner Yves Saint-Laurent koji je kao sedamnaestogodišnjak izrezivao modele iz modnih časopisa svoje majke i za njih crtao odjevne kombinacije koje su nagovijestile njegove buduće kolekcije. – kažu.

Prikazat će se i radovi prvoklasnih ilustratora poput Edgara P. Jacobsa, jednog od utemeljitelja europskog pokreta stripa, zatim ilustracije talijanskog umjetnika stripa i ilustratora Lorenza Mattottija čiji su radovi objavljeni u časopisima Cosmopolitan, Vogue, The New Yorker, Le Monde i Vanity Fair i koji je 2003. godine dobio Eisnerovu nagradu za svoj grafički roman Dr Jekyll & Mr Hyde.  

Remek-djelo glasovitog američkog karikaturista Georgea McManusa, strip Bringing Up Father i njegovi glavni likovi Maggie i Jiggs, navode iz MUO-a, nositelj je glavnog vizuala ove atraktivne izložbe.

– Svojom originalnošću i nesvakidašnjom tematikom izložba označava važan trenutak u povijesti kulturne uloge stripa. Izložba Moda i strip produkcija je Muzeja stripa u Angoulêmeu, koji ima bogatu kolekciju od preko 14 000 originalnih strip-tabli i crteža kao i brojnih drugih tiskanih i audiovizualnih predmeta. Ova izuzetna kolekcija jedinstvena je u Europi. – poručuju.

FOTO: VANS SKS CHARLIE BROWN AUTORA CHARLESA SCHULZA / MUO