LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba u Galeriji SKC

„Ne damo vam sve”: Srednjoškolke i brucoši u otporu prema odraslom svijetu binarnosti i eksploatacije

– U društvu obilježenom tehnologijom, otuđenjem i sveopćom nesigurnosti, suočeni s nelogičnim zahtjevima okoline, autorice i autori ove izložbe tragaju za samoočuvanjem i utočištem, ali i za slobodom i promjenom, ispitujući propusne granice između sebe i svijeta. – stoji u opisu izložbe.

– U društvu obilježenom tehnologijom, otuđenjem i sveopćom nesigurnosti, suočeni s nelogičnim zahtjevima okoline, autorice i autori ove izložbe tragaju za samoočuvanjem i utočištem, ali i za slobodom i promjenom, ispitujući propusne granice između sebe i svijeta. – stoji u opisu izložbe.

U organizaciji udruge Drugo more i kolektiva Spačke, u Galeriji Studentskog kulturnog centra, na riječkoj adresi Kružna 8, ovog petka, 14. svibnja, u 18 sati otvorit će se grupna izložba Ne damo vam sve. Riječ je o završnoj izložbi radionice suvremene umjetnosti i kritičkog mišljenja Gledanje Naglavačke, kojom su učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole te studenti prve godine fakulteta realizirali autorske radove uz mentorstvo Elene Apostolovski i Petre Čargonje. 

Autorice i autori radova su: Lara Grdinić, Nina Draščić, Marija Blašković, Aida Mašinović, Sarah Klešin, Claudia Bošković, Stella Sumić i Karlo Klanac.

– Kroz radioničke i mentorske susrete, koji su se ovisno o epidemiološkim uvjetima proteklih nekoliko mjeseci provodili u fizičkoj i online varijanti, polaznice i polaznici osmislili su izložbu koja propituje kako danas izgleda život srednjoškolaca i mladih te na koje načine njihovu svakodnevicu oblikuju dominantne ideologije. – navode organizatori.

U opisu izložbe stoji:

– U društvu obilježenom tehnologijom, otuđenjem i sveopćom nesigurnosti, suočeni s nelogičnim zahtjevima okoline, autorice i autori ove izložbe tragaju za samoočuvanjem i utočištem, ali i za slobodom i promjenom, ispitujući propusne granice između sebe i svijeta. Balansirajući na rubu frustracije i apatije, suočavaju se sa nesagledivim odnosom uzroka i posljedica kroz eksperimentiranje, kritičko promišljanje svakodnevice, pokušaj i pogrešku. Bilježeći i prateći razgovore – s vlastitim dnevnicima, prijateljima, obitelji – suprotstavljaju se površnosti društvenih odnosa. Kritiziraju strukture koje im nameću ideal izvrsnosti, konstantne produktivnosti i ambicije, kao i kult individualizma i pritisak da uvijek budemo najbolja slika sebe. Suprotstavljaju se odraslom svijetu binarnosti i eksploatacije u kojem su pravila igre postavljena na štetu većine, te poručuju: Ne damo vam sve od sebe, nećete dobiti cijele nas.

Izložbu je na dan otvorenja moguće posjetiti do 22 sata, a ostaje otvorena do 19. svibnja svakim danom osim nedjelje od 17 do 20 sati, a utorkom i srijedom i u dodatnom terminu od 11 do 14 sati. U skladu s trenutno važećim mjerama i preporukama za sprječavanje zaraze koronavirusom, u prostoru Galerije SKC ograničen je broj posjetitelja. Organizatori pozivaju posjetitelje na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. 
– Okupljene u nezavisnu inicijativu Spačke voditeljice programa Elena Apostolovski i Petra Čargonja u zajedničkom se radu bave pretresanjem konvencionalnih načina gledanja kroz umjetničku praksu. Kroz radionice, izložbe, diskusije, intervencije i različite umjetničke akcije, Spačke istražuju marginalne perspektive u umjetnosti i kulturi. U protekle dvije godine održale su dva osmomartovska ciklusa radionica u Galeriji SKC, s fokusom na feministički osviještenu vizualnu kulturu, koje su rezultirale izložbama Rodom u koprive (2019, 2020). Ove su godine unutar istoimenog projekta osmislile kalendar Galerije SKC s ilustracijama 13 studentica koje tematiziraju različite aspekte ženske svakodnevice. – dodaju organizatori.
FOTO: PR FOTO / DRUGO MORE