LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Potresna priča o ljubavi krhke švelje i zanosnoga pjesnika

Najpoznatija Puccinijeva opera ponovno u zagrebačkom HNK

Pet godina nakon prošle izvedbe, u zagrebačkom HNK izvodi se glasovita Puccinijeva opera „La Bohème”. Izvedba je svojevrsna uvertira u hrvatsku premijeru opere „Mimi” koju će prvi put izvoditi hrvatski pjevač.

Pet godina nakon prošle izvedbe, u zagrebačkom HNK izvodi se glasovita Puccinijeva opera „La Bohème”. Izvedba je svojevrsna uvertira u hrvatsku premijeru opere „Mimi” koju će prvi put izvoditi hrvatski pjevač.

Za kraj prosinca repertoar Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu uključuje obnovljenu izvedbu glasovite Puccinijeve opere La Bohème, prema zamisli redatelja i scenografa Arnauda Bernarda. Spomenuto je uprizorenje premijerno izvedeno u prosincu 2009. Nakon nepunih pet godina izbivanja, potresna priča o ljubavi krhke švelje i zanosnoga pjesnika vraća se na našu pozornicu. Izvedbe La Bohème svojevrsna su uvertira u hrvatsku premijeru opere Frédérica Verrièresa Mimi u režiji Guillaumea Vincenta, slobodne adaptacije Puccinijeve opere. Naime, Mimi se na repertoar HNK vraća u novoj izvođačkoj postavi – od siječnja 2016. Po prvi put će je izvoditi hrvatski pjevač.

Obnovljena opera La Bohème bit će izvedena 28. i 30. prosinca u 19,30 sati. Ravnatelj Opere Nikša Bareza ističe:


– To uprizorenje opere La Bohème odlikuje vrlo kvalitetna izvedba i režija. Posrijedi je izvornik, dok je opera Mimi metamorfoza tog glazbenog materijala, što bi za našu publiku moglo biti zanimljivo, usporediti ta dva djela te saznati na koji način se transformacijom glazbe aktualizirao Puccinijev materijal u 21. stoljeću.  La Bohème je predstava koja je važna za repertoar, posebice zato što podjelom uloga i drugim možemo osigurati vrlo dobru  izvedbu. S druge strane, za razumijevanje Mimi važno je vidjeti original na osnovi kojega je nastalo to djelo. Mimi će se od siječnja izvoditi isključivo s hrvatskim pjevačima i dirigentom te se tako predstava potpuno obnavlja, što ujedno označava hrvatsku premijeru.

Puccinijeva četvrta opera La Bohème jedna je od najpopularnijih talijanskih opera. Svako njezino uprizorenje nakon praizvedbe u Italiji, a zatim i diljem svijeta doživjelo je izniman prijam kritike i publike. Opera je melodijama i potresnom pričom preslikanom iz neposredna života zaslužila epitet jedne od najomiljenijih i najpoznatijih opera uopće. Libreto je nastao prema romanu Prizori iz života bohema Henrija Murgera u kojemu je opisan studentski i umjetnički svijet pariške Latinske četvrti. Ovakav kulturni događaj ne bi trebalo propustiti.