LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Suradnja s Francuskim institutom

Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici povjerena na čuvanje čuvena Enciklopedija Diderota i d’Alemberta

U NSK-u trenutno se nalazi deset svezaka enciklopedije, a projekt suradnje s Francuskim institutom predviđa i da se ostale sveske pohrani u Hrvatskoj.

U NSK-u trenutno se nalazi deset svezaka enciklopedije, a projekt suradnje s Francuskim institutom predviđa i da se ostale sveske pohrani u Hrvatskoj.

Odjel Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu zaprimio je 10. kolovoza 2021. godine deset izvornih svezaka enciklopedije Encyclopédie ou Dictionnaire raisonné des Sciences, des Arts et des Métiers, originalne enciklopedije čiji su urednici francuski prosvjetitelji Denis Diderot i Jean le Rond d’Alembert. 

Tu je vrijednu građu Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici povjerio Francuski institut u Zagrebu povodom obilježavanja svoje stogodišnjice. Svesci će u NSK-u biti pohranjeni na neodređeno vrijeme. 

Osim u Hrvatskoj, svesci izvorne Enciklopedije nalaze se samo u Francuskoj, njih 22,  te se jedan svezak nalazi u Njemačkoj. 

– Projekt predviđa organizaciju transporta u Hrvatsku i preostala 23 sveska Enciklopedije, njihovo pohranjivanje, održavanje i restauraciju dijelova koji zahtijevaju obnovu, kao i vrednovanje djela u okviru znanstvenih, kulturnih i edukativnih manifestacija u Hrvatskoj. – poručuju iz NSK-a. 

Ta Velika francuska enciklopedija nosi veliki značaj u francuskoj i europskoj kulturi jer je bila jedan od glavnih pokretača revolucionarne prosvjetiteljske misli koje su s intelektualne strane potaknule Francusku revoluciju. 

Objavljivala se između 1751. i 1772, a za nju su pisali i velikani poput Voltairea, Rousseaua i Montesquieua. Zbog prosvjetiteljskih ideja o kojima se pisalo, Enciklopedija je nekoliko puta bila zabranjena, izazivala je snažne reakcije tadašnjih konzervativnih struja, a neki su autori zbog radikalnih članaka završili i u zatvoru.

FOTO: UNSPLASH