LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Posuđene i nevraćene knjige

Nacionalna i sveučilišna knjižnica sprema iznenađenje za manje odgovorne studente

Vraćanje predugo zadržanih knjiga povodom Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu nikada nije bilo bezbolnije!

Vraćanje predugo zadržanih knjiga povodom Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu nikada nije bilo bezbolnije!

Bili ste neodgovorni? Novčanik je sve tanji, a vaše su zakasnine i dugovi sve veći te ćete uskoro morati dignuti kredit? Ne brinite se! Povodom obilježavanja Dana Nacionalne i sveulišne knjižnice, studenti 23. i 24. veljače mogu vratiti posuđene knjige bez plaćanja zakasnine. Knjige se vraćaju na pult na kojem su bile posuđene, odnosno, na ulaznoj razini i u čitaonicama na 3. i 4. katu.

No, da ne bi sve ostalo na tome da ćete otići u NSK samo kako biste vratili knjige, zašto ne biste prisustvovali samom događaju? Naime, Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obilježava se 22. veljače. Zašto baš tada? Toga dana 1483. godine, 28 godina nakon završetka Gutenbergove četresetdvoredne Biblije, objavljena je prva hrvatska tiskana knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora; prvi misal u Europi koji nije otisnut latinicom, a značajan je i po tome što svjedoči o kulturnom, gospodarskom, društvenom i intelektualnom potencijalu Hrvata u 2. polovici 15. stoljeća.

Upravo je slovo uglate glagoljice iže (transliterirano latiničko i) za logotip Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu preuzeto iz Misala, najstarije inkunabule na hrvatskome jeziku. Stoga, ako ćete vraćati svoje knjige, možete dan ranije svratiti na lokaciju gdje su mnogi ispustili dušu i prisustvovati svečanosti obilježavanja Dana NSK u Zagrebu ove srijede, 22. veljače u 12 sati. Ipak je riječ o 410. obljetnici njezina utemeljenja.

Također, uz prigodno izlaganje glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dr. sc. Tatijane Petrić, na svečanom će se obilježavanju Dana Knjižnice proglasiti i ovogodišnji dobitnik Nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koja se dodjeljuje za poseban doprinos knjižničarskoj struci.

FOTO: FLICKR