LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veliko priznanje

Muzičkoj akademiji za izvedbu opere „Animal Farm” prestižna nagrada

Nagrada se dodjeljuje za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.

Nagrada se dodjeljuje za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.

Hrvatsko društvo skladatelja objavilo je dobitnike godišnjih nagrada za 2021. godinu: nagrada Vatroslav Lisinski koja se dodjeljuje za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu pripala je Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu za izvedbu opere Animal Farm Igora Kuljerića, u povodu 100 obljetnice osnutka Muzičke akademije.  

 

U obrazloženju odluke stoji:

– Muzička akademija u Zagrebu, utemeljena 1922., najstarija je visokoškolska glazbena institucija u Hrvatskoj i izravni je nasljednik glazbene škole Hrvatskoga glazbenog zavoda (HGZ) osnovane 1829. Tijekom svoje povijesti iznjedrila je više od 9200 diplomanata koji su danas ključni nositelji hrvatske glazbene scene, osim kao glazbeni umjetnici, tako i profesori, muzikolozi, glazbeni pisci, urednici, producenti, glazbeni kuratori koji su ostvarili uspjehe i na međunarodnoj glazbenoj sceni. Svoju je 100. obljetnicu Muzička akademija u Zagrebu obilježila mnogim programima, koncertima, manifestacijama i konferencijama, stavljajući hrvatsku glazbu u samu srž izvedbenih programa, što je neobično važno i dragocjeno za istaknuti. Nakon koncerta pod naslovom "Alumni 100" koji je predstavio program hrvatskih partitura pod ravnanjem Nikše Bareze, vrhunac obilježavanja 100. obljetnice bila je izvedba opere-basne "Animal Farm" Igora Kuljerića (27. studenog 2021.) - 18 godina nakon njezine prve i jedine izvedbe. Riječ je o složenom projektu koji je, pod dirigentskim vodstvom Mladena Tarbuka i u režiji Krešimira Dolenčića uključio više od 200 studenata, ostvarujući još jednu u nizu uspješnih suradnji između Muzičke akademije, Akademije dramskih umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti i Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Izvedbom ovog recentnog opernog ostvarenja Igora Kuljerića koje se ne bi posramili ni profesionalni ansambli, Muzička akademija istaknula je važnost suvremenog repertoara hrvatske glazbe kao dio kurikuluma obrazovanja, posebno ga ističući i dajući mu na značenju u okviru svog obljetničkog programa. Muzička akademija time je poentirala u obrazovnom, produkcijskom i programskom smislu, izvodeći projekt koji je svojom vrijednošću zaslužio drugu izvedbu mnogo ranije, po mogućnosti u okviru profesionalnog kazališta. Projekt Animal farm iznesen u cijelosti studentskim snagama uz usku suradnju s angažiranim mentorima, u punom je smislu uspješno okrunio 100. obljetnicu Muzičke akademije u Zagrebu, koja je time zaslužila nagradu Vatroslav Lisinski za 2021. godinu.

Spomenuta nagrada bit će dodijeljena u petak, 27. svibnja u sklopu posebnog programa kada će se održati premijera dokumentarnog filma 100 godina Muzičke akademije autorice Nane Šojlev u produkciji Hrvatske radiotelevizije, kao i predstavljanje monografije 100 godina glazbe: učenjem, stvaranjem, istraživanjem… urednika Sanje Kiš Žuvele, prodekanice za studije i cjeloživotno obrazovanje i muzikologinje te muzikologa Ivana Ćurkovića.

A pored nagrade HDS-a, projekt Animal Farm nagradilo je i Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika i to diplomom Milka Trnina koja će službeno biti dodijeljena u četvrtak 26. svibnja 2022. u 12 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu.

FOTO: PIXABAY