LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni dan medija za mlade

Mladi diplomati, filmaši i medijski djelatnici sa svih strana svijeta slave značaj medija u modernome svijetu

– Međunarodni dan medija za mlade godišnja je proslava umjetnosti mladih iz cijelog svijeta – od fotografije, slikarstva i poezije do glazbeno-scenskih nastupa i filmskih projekcija uz streaming uživo. – ističu iz Hrvatskog filmskog saveza.

– Međunarodni dan medija za mlade godišnja je proslava umjetnosti mladih iz cijelog svijeta – od fotografije, slikarstva i poezije do glazbeno-scenskih nastupa i filmskih projekcija uz streaming uživo. – ističu iz Hrvatskog filmskog saveza.

Hrvatsi filmski savez s Međunarodnim summitom medija za mlade (IYMS) organizira 3. izdanje Međunarodnog dana medija za mlade. Održat će se online ove subote, 13. ožujka, s početkom u 17 sati.

– Međunarodni dan medija za mlade godišnja je proslava umjetnosti mladih iz cijelog svijeta – od fotografije, slikarstva i poezije do glazbeno-scenskih nastupa i filmskih projekcija uz streaming uživo. Cilj je manifestacije predstaviti način na koji mladi zamišljaju budućnost društva i svijeta kroz umjetnost, multimediju i raznovrsne talente. Upravo naglašavanjem važnosti umjetnosti mladi upoznaju druge kulture, stječu nova poznanstva i sudjeluju u programima koji će ih inspirirati na daljnje stvaranje. – ističu iz Hrvatskog filmskog saveza.

Budući da je ove godine virtualne prirode, događaj će povezati stotine ljudi diljem svijeta. 

– Na taj će način mladi unatoč pandemijskim uvjetima iskoristiti svoje znanje i medijsku pismenost da ostvare smislene i trajne veze s vršnjacima i kolegama sa svih kontinenata. Korisne promjene u svojim zajednicama poticat će pod okriljem ovogodišnje teme i inspiracije mladima: Unleashing Creativity in Times of Adversity. U okviru javnog poziva zaprimljeno je nekoliko stotina vizualnih radova – slika, crteža i fotografija – koji će biti prikazani u sklopu događaja, popraćeni aktivnostima poput kratkog glazbenog programa, intervjua i nastupa delegata. – pojašnjavaju organizatori.

Rebeka Čuljak, članica Odbora mladeži i suorganizatorica IYMS-a, navodi: 

– IYMS je u principu godišnji događaj. Za organizaciju koja se bavi promicanjem promjene u svijetu, iznimno je važno da se izađe iz standardnih okvira te da se takav angažman očituje kroz čitavu godinu. IYMD je jedan od takvih programa; na taj dan uistinu slavimo mlade, njihove vještine i talente. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja svijeta gdje je digitalna pismenost iznimno prominentna. Stoga ovom prilikom proslavljamo i to iznimno postignuće.

Ora Kovač, koja na Summitu sudjeluje već četvrti put, kaže:

– Središte Summita, srce organizacije, oduvijek su bili mladi. Promicanje ne samo medijske pismenosti i edukacije, već omogućavanje mladima da na kreativan način pokažu i promiću svoje ideje i mišljenja čini samu srž IYMS-a, a time i IYMD-a. Stoga nam je kao ovogodišnjim organizatorima te kao mladim ljudima od iznimne važnosti integrirati što veći broj mladih u IYMD-u kako bismo im omogućili platformu pomoću koje mogu pokazati svoje ideje, znanje i vještine, ali i učiti od svojih vršnjaka.

Predsjednik Odbora mladeži i suorganizator IYMS-a Antonio Britvar objašnjava detalje vezane uz samu organizaciju:

– Ujedinili smo mlade kreativne snage i pripremili mnoštvo zanimljivih priloga za prijenos uživo koji će objediniti dosadašnje manje proslave diljem svijeta. Na taj način istovremeno svijetu predstavljamo i prvu epizodu IYMS TV-a gdje ćemo nekoliko puta godišnje predstavljati i promicati projekte mladih diplomata i filmaša koji sudjeluju na Summitu.

Organizatori pojašnjavaju da je Međunarodni dan medija za mlade vezan uz Međunarodni summit medija za mlade (IYMS), godišnji događaj koji okuplja brojne mlade diplomate i filmaše, a ovog bi se ljeta također trebao održati u Hrvatskoj – uživo ili u hibridnoj varijanti. Detaljne informacije i podaci za pristup događaju dostupni su na poveznici.
FOTO: FACEBOOK / HFS