LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
James Joyce proslavljen u Hrvatskoj

Mističnom filmskom projekcijom podno Augustova hrama završen sedmi Bloomsday

Festival koji sljubljuje Istru i Irsku zaokružio je sedmo izdanje na pulskom Forumu projekcijom adaptacije „Uliksa“ imena „Bloom“ podno Augustova hrama i ljetnih zvijezda nakon dva dana raznolikih i dinamičnih festivalskih aktivnosti.

Festival koji sljubljuje Istru i Irsku zaokružio je sedmo izdanje na pulskom Forumu projekcijom adaptacije „Uliksa“ imena „Bloom“ podno Augustova hrama i ljetnih zvijezda nakon dva dana raznolikih i dinamičnih festivalskih aktivnosti.

Sretna sedmica osvojila joyceovski kup – u Puli je 25. i 26. lipnja održan sedmi festival Bloomsday Croatia koji komemorira irskog pisca Jamesa Joycea. Program je počeo u nedjelju nesvakidašnjom radionicom hip-hopa u centru Rojc, gdje su polaznici unatoč kiši plesali u harmoniji i ritmu moderne irske glazbe uz voditelja Franju Opačka, čiji je nastup uživo prenošen na festivalskim društvenim mrežama.

Ljetno nevrijeme premjestilo je radionicu koktela Gerty i Bella/Bello u prostore Zajednice Talijana Circolo, koju je vodio majstor Enes Đapo, uz ograničene primjerke irskih viskija i gina. Majstor je spojio okuse Irske i Istre otočkim žesticama i lokalnim napitcima, a sudionici su po kušanju sudjelovali u okruglom stolu, koji je moderirao organizator Vito Paoletić i s gostima govorio o fenomenima migracije i etniciteta. Glavna je gošća bila Veleposlanica Republike Irske Olive Hempenstall, koja se dotakla života Hrvata u suvremenoj Irskoj, dok su ostali gosti govorili o odnosu Hrvatske i došljaka u zemlju i pojedine regije.

FOTO: Bloomsday Croatia 2017

Glazbenica Dorotea Zovko izazvala je najveći interes prvoga dana u Cafeu Uliks, gdje je izvela svoje, ali i poznate pjesme u vlastitom ruhu neo-soula i za gitarom pored Joycea osvojila srca publike. Dorotea je nastup posvetila Joyceovoj muzi Nori Barnacle, koja ga je bodrila svega nekoliko metara dalje od ovog festivalskog prostora. Pjevačicu je najviše pljeskom nagradila scenska kolegica Anđa Marić, koja na festivalu sudjeluje drugu godinu.

Drugi je dan festivala otvoren tradicionalnom kavom s Joyceom, kada su sudionici iz Vukovara, Beograda i Karlovca čitali ulomak Uliksa nazvan Lotofazi zajedno s Veleposlanicom Republike Irske, koja je čitala primjerak romana kupljen za davnih joj studentskih dana. Po čitanju, Festival je predstavio akademski dio programa u Gradskoj knjižnici i čitaonici, gdje su strani izlagači, ali i studenti Odjela za kulturu i turizam izložili istraživanja o odnosu stranca i došljaka u modernome društvu. Skup za nastavnike i profesore engleskog jezika predstavio je i angažman pulskih učenika na području Joycea, kao i projekt vukovarskih učenika OŠ Dragutina Tadijanovića, koji su uprizorili Joyceov život u Puli i početke pisanja slavljenog Uliksa.

FOTO: Bloomsday Croatia 2017

Festival je završen mističnom projekcijom filmske adaptacije romana iz 2003. snimljene za stotu godišnjicu Bloomsdayja u Dublinu. Nagrađivani film Seana Walsha pod zvijezdama i u antičkom kontekstu hrama gledalo je pedesetak gledatelja koji su rekli da svome Joyceu i Bloomsdayju.

FOTO: BLOOMSDAY