LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Udruga mladih akademskih glazbenika Split

MAGfestival dobitnik prestižne EFFE etikete za 2017. i 2018. godinu

Organizatori MAGfestivala ponosni su što je vrijednost ove manifestacije prepoznata i na europskom nivou te se nadaju da će zahvaljujući dodijeljenom priznanju ostvariti veću vidljivost među publikom diljem Europe.

Organizatori MAGfestivala ponosni su što je vrijednost ove manifestacije prepoznata i na europskom nivou te se nadaju da će zahvaljujući dodijeljenom priznanju ostvariti veću vidljivost među publikom diljem Europe.

Na svečanosti održanoj u njemačkom Wiesbadenu u četvrtak, 4. svibnja proglašeni su dobitnici prestižne EEFE etikete koju Europsko festivalsko udruženje (EFA) dodjeljuje odabranim festivalima iz 39 europskih zemalja. EFFE etiketa/certifikat dodjeljuje se različitim žanrovima festivala diljem Europe koji su duboko posvećeni promicanju umjetničkih i europskih vrijednosti, a ujedno značajni za lokalnu zajednicu. Njezin je dobitnik i MAGfestival u Splitu.

– MAGfestival ima iznimnu važnost u obogaćivanju umjetničkog života u Splitu. Program i organizacija ovog festivala prezentirani su na jedinstven način te se donosi odluka da MAGfestival u narednom dvogodišnjem razdoblju bude nositelj EFFE etikete – stoji u obrazloženju odluke o dodjeljivanju ovog certifikata koju je donio Međunarodni žiri sastavljen od priznatih umjetnika i voditelja festivala diljem Europe.

Organizatori MAGfestivala su ponosni što je vrijednost ove manifestacije prepoznata i na europskom nivou te se nadaju da će zahvaljujući dodijeljenom priznanju putem web portala i publikacija koje će se izdavati, ostvariti veću vidljivost među publikom diljem Europe, kao i lakše umrežavanje i razmjenu iskustava među izvođačima i organizatorima, sve u cilju daljnjeg programskog i organizacijskog napretka.

MAGfestival je jedini festival komorne glazbe u Splitu i na njemu sudjeluju mladi umjetnici sa šireg područja grada Splita, ali i izvođači iz drugih dijelova Hrvatske. Tako mladi splitski glazbenici dobivaju iskustvo koje je dragocjeno za daljnje umjetničko sazrijevanje i razvoj, a publika ima priliku da osim domaćih glazbenika možda i po prvi puta u Splitu čuje neke od renomiranih hrvatskih komornih sastava i komorne sastave iz inozemstva. Također, u okviru MAGfestivala formiraju se i novi komorni sastavi/festivalski ansambli čime se ostvaruje glazbena suradnja mladih glazbenika iz različitih dijelova Hrvatske i inozemstva.

Osmi MAGfestival će se održati u periodu od 25. kolovoza do 3. rujna 2017. Dosadašnja izdanja MAGfestivala su održavana  pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, Ministarstva kulture RH, Županije Splitsko dalmatinske, Grada Splita, Turističke zajednice grada Splita i Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije.

Organizatori MAGfestivala su Udruga mladih akademskih glazbenika i Muzej grada Splita. Udruga MAG osnovana je 2010. godine i za vrijeme višegodišnjeg kontinuiranog djelovanja profilirala se u jednog od glavnih pokretača izvaninstitucionalne kulturne aktivnosti u gradu Splitu. Naime, u organizaciji MAG-a do sada je održano sedam MAGfestivala komorne glazbe i šest koncertnih sezone s ukupno više od 80 koncerata u različitim koncertnim prostorima u Splitu, što predstavlja kontinuitet koncerata klasične glazbe kakav u Splitu dugo nije postojao. Udruga MAG je dobitnik posebne nagrade za umjetnost u 2013. godini koje dodjeljuje dnevni list Slobodna Dalmacija.

Na poveznici provjerite kako je bilo na prošlogodišnjem MAGfestivalu.

FOTO: ZORAN BAKOVIĆ