LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Društvo za promicanje književnosti na novim medijima

Koje besplatne elektroničke knjige pročitati?

Na platformi BEK (Besplatne elektroničke knjige) prošle je godine objavljeno 30 novih naslova, dosegnuta su rekordna čitanost i preuzimanja knjiga.

Na platformi BEK (Besplatne elektroničke knjige) prošle je godine objavljeno 30 novih naslova, dosegnuta su rekordna čitanost i preuzimanja knjiga.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) obilježilo je početak 2001. godine pokretanjem projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK), čime je otvorilo vrata suvremenoj hrvatskoj književnoj produkciji. Projekt je započeo s ciljem pristupačnosti visokokvalitetne književnosti bez financijskih prepreka, čime je stvorio novi prostor za autore, čitatelje i kulturu.

Prva stranica projekta BEK, zajedno s prvim naslovom, svečano su tada predstavljeni na osječkom Festivalu alternativnog kazališta (FAK), označavajući početak digitalne revolucije u hrvatskom književnom svijetu. Od tada pa do danas, BEK je izdao 353 naslova podijeljenih u pet različitih biblioteka, svaka s svojim karakteristikama i ciljevima: Online, Mali rakun, Nije lektira, elektroDAF i ElektroRI.

Biblioteka Online fokusira se na suvremene hrvatske autore i autorice s većom reputacijom, dok biblioteka Mali rakun pruža prostor manje afirmiranim talentima. Nije lektira je posvećena djeci i mladima, spajajući kvalitetnu razonodu s intelektualnim razvojem, dok se u elektroDAF biblioteci mogu pronaći klasični naslovi anarhističke misli. ElektroRI je mjesto suvremenih riječkih autora, bili oni već poznati ili tek traže svoje mjesto u književnosti.

DPKM nije samo distribuirao knjige već je poticao i stvaranje novih oblika književnosti, poput multimedijske knjige Commedia, prve takve vrste u Hrvatskoj, koja je predstavljena na Interliberu 2002. godine.

Tijekom 2023. godine, projekt je doživio rast i padove. Objavljeno je 30 novih naslova, dosegnuta su rekordna čitanost i preuzimanja knjiga, no istovremeno su rezultati natječaja za financijsku potporu bili manji u odnosu na prethodne godine. Unatoč izazovima, BEK je ostao neprocjenjiv resurs za ljubitelje književnosti diljem Hrvatske.

Uz podršku projekta BEK, donosimo vam preporuku knjiga koje biste mogli istražiti:

1.    „Bijela panika” - Vesna Biga
2.    „Razumijevanje filma” - Hrvoje Turković
3.    „Ono što sam prešutjela” - Aleksandra Kardum
4.    „Agenti kulture” - Gordan Nuhanović
5.    „Meke granice” - Staša Aras

Više informacija doznajte klikom na poveznicu.
 

FOTO: PEXELS