LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Očuvanje autohtone tradicije

Klapska poslastica "More, ti si čežnja" na najljepšoj zagrebačkoj sceni

Višestruko nagrađivana klapa Armorin organizira koncert u petak 1. srpnja. Ljubitelji klapske pjesme uživat će u prekrasnom ambijentu, vrhunskim izvođačima i odličnoj produkciji.

Višestruko nagrađivana klapa Armorin organizira koncert u petak 1. srpnja. Ljubitelji klapske pjesme uživat će u prekrasnom ambijentu, vrhunskim izvođačima i odličnoj produkciji.

U sklopu Scene AMADEO u prekrasnom Atriju Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja (Demeterova 1, Zagreb) vrhunske klape nastupit će u petak 1. srpnja u 21 sat. Koncert nazvan More, ti si čežnja organizira klapa Armorin uz glazbeno i umjetničko vodstvo Davora Capkovića. Čini to povodom desete obljetnice prve klapske smotre koju je pod istim nazivom ostvarila u Studentskom centru davne 2006. godine

Armorin već više od petnaest godina svojim radom i angažmanom na domaćim i međunarodnim renomiranim glazbenim festivalima te različitim kulturno-turističkim i glazbenim manifestacijama plijeni zanimanje glazbenih znalaca, medija i šire publike. Svoju kvalitetu potvrđuje brojnim vrijednim nagradama i priznanjima.

Foto: Armorin

Najbolja potvrda kvaliteti glazbenog i scenskog izričaja ove zagrebačke klape veliko je priznanje dobiveno na prošlogodišnjoj završnici 49. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Tada je u konkurenciji ženskih klapa osvojila prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog povjerenstva i prvu nagradu publike, te drugu godinu zaredom osvojila titulu apsolutne pobjednice.

– Velika nam je čast i zadovoljstvo što će nam sena sceni AMADEO pridružiti višestruko nagrađivane i priznate zagrebačke klape Dišpet (ž) i Petrada (m), uz drage goste klape Pinguentum (m) iz Buzeta (pobjednike Omiškog festivala 2013.g) i Vinčace (m) iz Novog Vinodolskog (aktualni pobjednik Omiškog festivala). – objašnjava Paulina Đapo, mag. u ime organizatora. 

Uz prezentaciju klapskog pjevanja kao nerazdvojnog dijela hrvatske autohtone tradicije, želja je izvođača predstaviti klapsko pjevanje kao vrhunsku izvedbenu glazbenu formu, i to ne samo u okvirima tradicije i folklora nego i u širem glazbenom kontekstu. S takvom motivacijom, klape koje će nastupiti na koncertu ustrajno i kvalitetno djeluju već duži niz godina, što se odrazilo i na njihove izvedbene dosege o čemu svjedoče i brojne nagrade koje ove klape osvajaju na domaćim i međunarodnim pjevačkim natjecanjima.

–  Naša je želja ovim koncertom predstaviti izvorno a cappella klapsko pjevanje koje se nalazi i na UNESCO- vom popisu nematerijalne svjetske baštine. Naime, današnje vrijeme agresivne komercijalizacije u svim društvenim aspektima, a poglavito u glazbi, prijeti istiskivanjem i zaboravljanjem ovakvih iskonskih oblika. Organizacija ovog događaja dio je našeg je doprinosa u očuvanju tradicije klapskog pjevanja. – zaključuje Davor Capković, mag., umjetnički voditelj klape Armorin.

Dok klape koje nastupaju jamče vrhunsku glazbenu i izvedbenu razinu, Scena AMADEO svojom arhitekturom i interijerom čini savršenu vizualnu i akustičku kulisu za ovakvu vrstu koncerta.

FOTO: ARMORIN