LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Započela sezona Kina Mediterana

Kino Mediteran ovo ljeto posjećuje 23 grada s 50 filmskih naslova

U četvrtak je u Omišu započela četvrta sezona Kina Mediteran, a tijekom ovog ljeta posjetit će 23 grada u kojima će se prikazivati 50 filmskih naslova.

U četvrtak je u Omišu započela četvrta sezona Kina Mediteran, a tijekom ovog ljeta posjetit će 23 grada u kojima će se prikazivati 50 filmskih naslova.

Projekcijom argentinskog hit filma Divlje priče u Omišu u četvrtak, 25. lipnja započela je četvrta sezona Kina Mediteran, projekta revitalizacije kino programa u Dalmaciji, a grad na ušću Cetine odabran je i simbolički jer je u pitanju mjesto koje je imalo veliku tradiciju kino prikazivanja, no ona je prije nekoliko godina prekinuta zatvaranjem ljetnog i zimskog kina.

Tijekom cijele 2014. godine Kino Mediteran organiziralo je 147 projekcija koje je posjetilo 13.400 gledatelja. S obzirom na veliki porast projekta u ovoj godini do kraja 2015. godine lanjske brojke sigurno će biti nadmašene.

Ovog ljeta 'karavana' Kina Mediterana posjetit će 23 grada, a prikazat će se oko 50 filmskih naslova.

Redovno, svakodnevno kino održavat će se u Bolu, Hvaru i Komiži, prvenstveno zahvaljujući digitalizaciji ova tri grada. Supetar, Jelsa i Stari Grad kino će imati tri puta tjedno, a Lastovo, Sutivan i Pučišća jednom do dvaput tjedno. Mljet, Korčula, Silba, Omiš i Makarska imat će dva do tri kino gostovanja od nekoliko dana više puta tijekom ljeta, a krajem ljeta Imotski će otvoriti vrata svog digitalnog kina. Programe Kina Mediteran ugostit će i Art kino u Rijeci, Ljetno kino u Dubrovniku, Kastafsko kulturno leto i Kotar teatar u Delnicama. 

Prikazivanje prije redovne kinodistribucije

Važnost ovog kulturnog projekta leži i u činjenici da se publici prikazuju kvalitetni filmovi europske i svjetske produkcije pa će publika diljem obale i otoka imati priliku pogledati brojne naslove nagrađivane na filmskim festivalima diljem svijeta, a mnogi od naslova bit će prikazani na Kinu Mediteran prije negoli dođu u redovnu kino distribuciju u ostatku Hrvatske.

 
Kino Mediteran - 2015 1
 
Izvor: Kino Mediteran/Studio Testudo
 

Iz programa se mogu izdvojiti naslovi s Festivala mediteranskog filma Split Van sebe, Lekcija, Močvara, Ničije dete, ali i hit naslovi kao što su Nova prijateljica, Feniks, Golub sjedi na grani i promatra egzistenciju, Ida, Divlje priče, Citizenfou. Filmovi su prevedeni i na hrvatski i na engleski jezik pa su tako dostupni i domaćoj publici i turistima, a dio programa u nekim gradovima namijenjen je i najmlađoj publici. 

Program tijekom cijele godine

Najveća vrijednost Kina Mediteran leži ipak u činjenici da će završetkom ljeta Bol, Hvar, Komiža, Imotski, Lastovo, Supetar i Pučišća nastaviti s programima i tijekom zime, a i u drugim gradovima organizirat će se zimska gostovanja. Kino Mediteran organizira Festival mediteranskog filma Split uz potporu lokalnih partnera, Kreativne Europe - fonda za razvoj publike, Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Sve informacije o gradovima, datumima i programima dostupne su na službenoj stranici Kina Mediteran. 

FOTO: KINO MEDITERAN/ NIKA TECILAZIĆ