LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Mladi – borba koja ne prestaje“

KGZ i Institut za društvena istraživanja pripremili su informativnu izložbu o mladima

Od 2. kolovoza do 15. rujna 2021. izložba posvećena mladima moći će se razgledati u prostorima knjižnice na Trgu Petra Krešimira IV 2 tijekom radnog vremena knjižnice.

Od 2. kolovoza do 15. rujna 2021. izložba posvećena mladima moći će se razgledati u prostorima knjižnice na Trgu Petra Krešimira IV 2 tijekom radnog vremena knjižnice.

Knjižnica Božidara Adžije i Institut za društvena istraživanja u Zagrebu – Centar za omladinska i rodna istraživanja organiziraju izložbu Mladi – borba koja ne prestaje koja će se od 2. kolovoza do 15. rujna 2021. moći razgledati u prostorima knjižnice na Trgu Petra Krešimira IV 2, tijekom radnog vremena knjižnice.

Svake godine 12. kolovoza obilježava se Međunarodni dan mladih, a ove su godine, kako kažu autori izložbe, zbog velikog utjecaja pandemije bolesti COVID-19 na mlade i brojnih aktualnih nacionalnih i lokalnih inicijativa u području mladih odlučili mladima posvetiti više prostora.

Izložba Mladi – borba koja ne prestaje sastoji se od prikaza publikacija nastalih kao produkt bogate tradicije istraživanja mladih koja se u Institutu kontinuirano provode od sredine 20. stoljeća. Osim publikacija izložba sadrži brojne plakate, videozapise, fotografije i druge materijale čiji sadržaj oslikava suvremenu realnost mladih u Hrvatskoj.

– Izložba je dijaloškog tipa. U prvom dijelu željeli smo mapirati probleme s kojima se mladi u Hrvatskoj suočavaju, dok je drugi dio posvećen potencijalnim i postojećim rješenjima tih problema. – rekao je suautor izložbe, znanstvenik sa zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja dr. sc. Marko Kovačić.

Posjetitelji izložbe tako će se među ostalim moći informirati o novoj inicijativi certificiranja gradova koji imaju kvalitetne politike za mlade, podsjetiti se na mogućnosti koje mladima nude europski programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, upoznati se s novim obrazovnim programima posvećenima mladima ili analizirati pozitivan utjecaj uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja kao zasebnog predmeta.

– Ovakvim i sličnim aktivnostima Knjižnice grada Zagreba naglašavaju ulogu narodnih knjižnica kao institucija kojima je intenzivna komunikacija sa zajednicom u fokusu djelovanja, pritom nudeći rješenja za izazove s kojima se društvo susreće, a sve to temeljeno na provjerenim, stručnim i znanstvenim informacijama. – dodaje knjižničarka Iva Džambaski iz Knjižnica grada Zagreba – Knjižnice Božidara Adžije, također suautorica izložbe.

Uz pozive građanima/kama da posjete izložbu iz knjižnice navode da će temi mladih biti posvećena i rujanska epizoda podcast razgovora Zvukmark – zabilježeno zvukom kojim Knjižnica Božidara Adžije tematizira suvremene i relevantne teme u hrvatskom društvu.

FOTO: UNSPLASH