LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ludilo je uvijek bolje udvoje

Joker: Folie à Deux – nimalo tipična ljubavna priča?

Jedan od kontroverznijih filmova posljednjih godina koji je dosta podvojio mišljenje gledatelja, radi potpuno svježeg pristupa realizaciji jednog od najpoznatijih zlikovaca svih vremena, ovoga puta je dodatno pobudio zanimanje mnogih saznanjem da se radi na nastavku filma, i to – s glazbenim točkama.

Jedan od kontroverznijih filmova posljednjih godina koji je dosta podvojio mišljenje gledatelja, radi potpuno svježeg pristupa realizaciji jednog od najpoznatijih zlikovaca svih vremena, ovoga puta je dodatno pobudio zanimanje mnogih saznanjem da se radi na nastavku filma, i to – s glazbenim točkama.

What The World Needs Now Is Love idu stihovi pjesme u najavi za drugi nastavak filma o Jokeru koji je pušten u javnost ove srijede. Ali, o kakvoj je točno ljubavi riječ u ovome filmu?

Joker (2019.) prati Joaquina Phoenixa u ulozi Arthura Flecka na njegovom putu ka transformaciji u jednog od najpoznatijih negativaca u pop kulturi. Iako je Joker, dakako, poznat po svome rivalstvu s Batmanom, ovdje se ipak radi o zasebnom univerzumu koji pristupa filmu više na umjetnički način i realističniji, nego li onaj stripovski. 

Foto: Warner Bros. Pictures YouTube, screenshot / Joker: Folie à Deux

Drugi nastavak, ponovo ponovno u režiji Todda Phillipsa, biti će dosta drugačiji od onoga na što su mnogi obožavatelji stripova naučili. Naime, ovog puta film će biti pun glazbenih točaka iako neće sloviti kao mjuzikl usprkos mišljenja mnogih. Stoga, prigodno je da će ulogu Jokerove ljubavne suputnice iz stripa, Harley Quinn, tumačiti pjevačica i glumica Lady Gaga

Gaga je posljednjih godina sve više u glumačkim vodama pa je tako nakon uloge u petoj sezoni kultne serije American Horror Story, glumila i u nagrađivanom filmu Zvijezda je rođena (2018). Da se snašla u glumačkoj sferi dokazala je i u filmu Dinastija Gucci (2021.), koji nije bio pretjerano hvaljen, ali je Gaga svejedno dobila ovacije za svoju ulogu Patrizie Reggiane. 

Foto izvor: Warner Bros. Pictures YouTube, screenshot / Joker: Folie à Deux


Što točno podrazumijeva termin Folie à deux?


Prevedeno s francuskog, a poznat još i pod nazivom Lasègue–Falret sindrom radi se o medicinskom i psihološkom fenomenu u kojemu se halucinacije, deluzionalne misli i psihičke smetnje „prenose" s jedne osobe na drugu, najčešće među parovima. 

Sama najava istovremeno puno toga prikazuje, ali malo toga otkriva. Izuzev nekoliko artistički zanimljivih kadrova, mnogi su uočili i zanimljiv detalj koji otkriva da bi Harley mogla biti i trudna u ovome filmu. Tomu dodatno pogoduje činjenica da se mnogi kadrovi uspoređuju s još jednim kultnim filmom Jacquesa Demyja Cherbourški kišobrani (1984.). 

Kako je prvi film dosta inspiracije vukao iz Scorseseovih filmova kao što su Taksist (1976.) i Kralj komedije (1982.), postoji mogućnost da će dosta elemenata Demyjevog filma biti korišteno i u ovom filmu. 

Radnja još uvijek nije dovoljno poznata, isto kao niti pitanje na koji način će film biti ispunjen plesnim točkama i kako će se one uklopiti u kontekst cijele radnje.


Joker: Folie à Deux u kina dolazi početkom ovog listopada!
FOTO: FOTO IZVOR: WARNER BROS. PICTURES YOUTUBE, SCREENSHOT / JOKER: FOLIE À DEUX