LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Drugačiji pogled na uvijek aktualnu temu

Izreke o ljubavi bez klišeja

Već pomalo dosadna i podosta prožvakana tematika, ali vječna i uvijek aktualna – ljubav. Pročitajte kako su na ljubav gledali probrani svjetski poznati umjetnici, pustolovi i filozofi.

Već pomalo dosadna i podosta prožvakana tematika, ali vječna i uvijek aktualna – ljubav. Pročitajte kako su na ljubav gledali probrani svjetski poznati umjetnici, pustolovi i filozofi.

Već pomalo dosadna i podosta prožvakana tematika, ali vječna i uvijek aktualna do granice da ju je moguće provući od romantično ukopanih neandertalaca otprije desetak tisuća godina, preko afere između najpoznatije prostitutke u povijesti i Isusa glavom i bradom, srednjovjekovnih viteških junaka i zarobljenih princeza pa sve do svih onih izopačenih veza između ljepotica i kojekakvih čudovišta, žaba, notrdamskih nakaza i, dakako, svijetlećih vampira i nabildanih vukodlaka koji će uvijek naći mjesto u sanjarskim srcima uplakanih djevojaka. I onih koje u datom trenutku, eto, jednostavno osjećaju potrebu za plakanjem pa hitaju ka prvoj romantičnoj komediji ili teen drami u kojoj Matthew McConaughey po stoti put na isti način uspješno ruši sve prepreke ne bi li na kraju pobijedila prava ljubav. Međutim, postoje i oni trezveniji, za neke realniji, a u današnjem svijetu gotovo drevni i za mnoge zlobni pogledi na ljubav koje smo probrali među svjetski poznatim umjetnicima, pustolovima i filozofima.


1. WILLIAM SHAKESPEARE

Premda je ova enigma od čovjeka klišej sam po sebi, ovom izrekom će u vama sigurno probuditi neku sumnjičavost spram današnjice ili rasvijetliti prošlost.

Tko voli tih je. Odzvanja samo prazna posuda.


2. ARTHUR SCHOPENHAUER

Iako se ovaj njemački filozof u 21. stoljeću ne bi proslavio svojim stavom prema ženama koje su za njega tek zaostali drugi spol, a isto mu pogotovo ne bi dalo nikakvu kompetenciju u progovaranju o ljubavi, na cinizam kojim definira brak vrijedi obratiti pažnju.

Oženiti se znači svoja prava prepoloviti, a obaveze poduplati.


3. FRIEDRICH NIETZSCHE

Još jedan njemački filozof koji nije govorio samo o nepostojanju Boga, već se orijentirao i na neke zemaljske teme.

Ljubav je stanje u kojem čovjek vidi stvari onakvima kakve one nisu.


4. CHARLES BUKOWSKI

Baš kao i u slučaju Schopenhauera, Bukowskog također ne bi trebalo uzimati kao uzor u ljubavnom životu, ali od čovjeka koji je svoju književnost temeljio na motivu žene i života s njima može se ponešto i naučiti.

Ljubav je bajka za budale.

5. JANKO POLIĆ KAMOV

Ovaj nesretni hrvatski književnik, preteča europske avangarde, Vitez crne psovke i prokleti pjesnik koji je umro u bolnici za uboge i siromašne negdje u Barceloni s nepune dvadeset i četiri godine svakako nije imao dovoljno životnog iskustva za progovaranje o vječnim stvarima poput ljubavi, ali će se svaki muškarac složiti da je ovom izjavom pogodio ravno u srž.

Ako te žena prva poljubi, onda ne možeš ostati samo kod poljupca ako si kavalir.


6. TIN UJEVIĆ

Omiljeni hrvatski boem rijetko je u ljepšem spolu nalazio inspiraciju za svoju genijalnu poeziju, a kako je do kraja života ostao neženja spočitavali su mu i kako je ženomrzac, pa da bismo pobili nepravdu nanesenu ovom bardu donosimo nekoliko njegovih citata koji dokazuju da je i on promišljao o pojmu ljubavi.

A slobodna ljubav? Ljubav nije slobodna, ona je ropstvo po definiciji.

Kako da razumijem ovo: Ubiti se zbog jedne žene. A gdje su sve one ostale?

Ljudi se trebaju ženiti, bogovi mogu, a pjesnici ne smiju.


7. PLATON

Grčki filozof, otac poznate Akademije i vječni idealist. Snažno je obarao značaj umjetnosti, ali je svoju ideju lijepoga povezivao s ljubavlju oko koje je bio možda i suroviji realist.

Ljubav je ozbiljna mentalna bolest.


8. DOROTHY PARKER

Uz teške napore izvučen je i jedan ženski citat o ljubavi koji nije sladunjave prirode ili ne idealizira pojam ljubavi i zaljubljenosti, a djelo je američke pjesnikinje i scenaristice ranog Hollywooda.

Ja zahtijevam jedino tri stvari od muškarca. Mora biti zgodan, nemilosrdan i glup.


9. ALEKSANDAR PUŠKIN

Konačno možemo vidjeti otkud zapravo vuče podrijetlo ona mudrolija: „Upamti, mali - što si gori prema njima, to te one više vole“ kojima bi nam stare iskusnjare znale soliti pamet i odvraćati nas od papučarenja u kojem bismo zaglibili, poput odlaska u kino s djevojkom umjesto odlaska na pivo u kvartovsku birtiju ili kupovanja poklona za rođendan umjesto uplate listića u kladionici kraj te iste birtije.

Što manje ženu volimo, to joj se više sviđamo.


10. WINSTON CHURCHILL

Osim što je bio političar i državnik, Churchill je bio i pisac te je 1953. osvojio i Nobelovu nagradu za književnost. Očito su ga sve tri funkcije podučile kojoj mudroliji o ljubavi.

Najviše se laže u ljubavi, lovu i predizbornoj kampanji.


11. GIACOMO CASANOVA

Pred riječima osobe čije je ime postalo sinonim za ljubav možemo se samo sakriti i vidjeti što ima za reći.

U svaku ženu koja mi se dopada smrtno se zaljubim. To traje sve dok se u drugu ne zaljubim još više.


12. RUSKA POSLOVICA

Morali smo uvrstiti i jednu od onih omiljenih, anonimnih i narodskih poslovica koje se prenose generacijama. Kao što to i ova dokazuje, te nas nepotpisane poslovice obično natjeraju da se dobro zamislimo.

Čovjek nije ljubomoran kad voli već kad želi biti voljen.


13. FERNANDO PESSOA

Ovaj portugalski pjesnik, u najmanju ruku čudak, za kojeg se smatra da je bio vlasnik barem sedamnaest heteronima tijekom svoga života, na sebi svojstven način progovarao je o svim aspektima života.

Nikada ne ljubimo nikoga. Ljubimo tek zamisao što je o nekom stvaramo. Ljubimo neku našu zamisao – u biti sami sebe ljubimo.


14. DANTE ALIGHIERI

Dante najbolje zna, prošao je sve krugove pakla.

Žena ti kaže „Idi k vragu!“ Ti odeš, a ona te i tamo dočeka.


15. AKSEL SANDEMOSE

Za kraj, jedna rečenica iz pera danskog pisca kojoj je naprosto nemoguće proturječiti.

Muškarci nisu izbjegavali nikakva sredstva kada je trebalo braniti nevinost žene, ali ni kad ju je trebalo oduzeti.

FOTO: THEMETAPICTURE.COM