LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
DIJANA NAZOR ČORDA

Izložba „Svjetlosne pisanice" otvara se u Etnografskom muzeju

Kroz upotrebu obojenog svjetla, iz ornamentiranih rupica na pisanicama stvara se svjetlosna igra sa snažnim duhovnim učinkom.

Kroz upotrebu obojenog svjetla, iz ornamentiranih rupica na pisanicama stvara se svjetlosna igra sa snažnim duhovnim učinkom.

Izložba "Svjetlosne pisanice" Dijane Nazor Čorde, kao dio velikog izložbenog projekta "Intimni prostori svakodnevice", svečano je otvorena u utorak u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Autorica, Dijana Nazor Čorda, najavljuje da će njezine pisanice podsjetiti na drevne hrvatske ornamente, stilizirane ptice te simbole slobode. Izrađene od bijele šamotne terakote i u formatu velikih pisanica, njezini crteži će se pridružiti impresivnoj zbirci pisanica oslikanih od strane 240 umjetnika 1994. godine, koje je prikupio i izložio Mišo Azinović u Muzejsko galerijskom centru u Zagrebu, danas poznatijem kao Klovićevi dvori.

Branka Hlevnjak, koja je napisala predgovor, ističe da su perforirane pisanice Dijane Nazor Čorde potpuno originalne i neočekivano zadivljujuće. Kroz upotrebu obojenog svjetla, iz ornamentiranih rupica na pisanicama stvara se svjetlosna igra sa snažnim duhovnim učinkom. Hlevnjak uspoređuje ovaj efekt sa svjetlosnim spektaklom u gotičkim katedralama, kada se kroz vitraje zaigraju šarene slike tijekom sunčanih dana, stvarajući virtualnu čaroliju u prostoru crkve.

Ova izložba stvara osjećaj rađanja života kroz tajanstveni snop svjetlosne energije, slično slikama Kristova uskrsnuća, gdje se svjetlo poistovjećuje s izvorom života, kao i jaje u kojem se život zameće.

Izložba će biti otvorena do 7. travnja, pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u ovom jedinstvenom spoju tradicije i suvremenosti.

FOTO: SCREENSHOT, ETNOGRAFSKI MUZEJ ZAGREB