LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA  

Iskoristite priliku za posjet NSK na Danima otvorenih vrata

Dan Knjižnice obilježit će se u NSK, a tom prilikom građani će uz stručno vodstvo obići Knjižnicu, upoznati se s njenim radom i sudjelovati u prigodnom programu.

Dan Knjižnice obilježit će se u NSK, a tom prilikom građani će uz stručno vodstvo obići Knjižnicu, upoznati se s njenim radom i sudjelovati u prigodnom programu.

Povodom obilježavanja Dana Knjižnice 22. veljače, ali i slavlja 417. obljetnice postojanja Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu održat će se Dani otvorenih vrata NSK 20. i 21. veljače.
 


VEZANO: Službeno su otvorene prijave za STEM Games 2024!



Naime, NSK je središnja hrvatska i sveučilišna knjižnica te središnje mjesto prikupljanja i čuvanja pisanoga i tiskanoga kulturnog dobra – ona je ključno mjesto hrvatske kulture, znanosti i obrazovanja, piše Hina.

A zašto se obilježava Dan Knjižnice? Obilježavamo ga u spomen na dan kada je 1483. godine otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga „Misal po zakonu rimskoga dvora“.

Također, u sklopu svečanoga obilježavanja Dana NSK bit će dodijeljena Nagrada i priznanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a tom prigodom građani će imati priliku u 10 i 13 sati uz stručno vodstvo obići Knjižnicu, uživo vidjeti njenu zbirku, ali i sudjelovati u prigodnim programima.

Ove godine su Dani otvorenih vrata posvećeni Marku Maruliću – u čast obilježavanja 500. obljetnice smrti velikana hrvatske pisane riječi, Vlada je proglasila ovu godinu Marulićevom godinom. 
 

Aktivnosti koje vas očekuju


Posjetitelji će moći vidjeti Zbirku rukopisa i starih knjiga među kojima će se nalaziti Marulićeva najznačajnija djela, uključujući Juditu iz 1522. godine. Nadalje, u Zbirci muzikalija i audiomaterijala, posjetitelje će se podsjetiti na 90. obljetnicu smrti istaknutoga hrvatskog skladatelja Blagoje Berse uz temu „Dvije važne obljetnice – Marulić i Bersa”.

Posjetitelje u malome predvorju Knjižnice od 15 do 17 sati očekuje radionica Odjela zaštite i pohrane „Kako se čuva baština NSK?” na kojoj će restauratori i konzervatori Knjižnice upoznati posjetitelje s izazovima zaštite građe na temu „Knjiga i njezini neželjeni sustanari”. 

Radionica će obuhvatiti i tehnike laminiranja građe –  posjetitelji će moći sudjelovati u jednostavnim popravcima knjiga, a moći će se upoznati i s tehnikama ručnoga uveza knjiga. 
 
FOTO: NSK, WEB