LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Alternativna scena

INTERVJU: Hipnotizirajući novi bend iz Varaždina

Predstavljamo vam novi varaždinski pop/alternative/electro bend Sowas!

Predstavljamo vam novi varaždinski pop/alternative/electro bend Sowas!

Kao što smo već spominjali, hrvatska alternativna scena uvijek ostaje u medijskoj sjeni, zbog čega često ne otkrijemo mnoge odlične i perspektivne glazbenike i bendove. No, jedan bend uspio nas je hipnotizirati i osvojiti već pri prvim taktovima prve pjesme kojom su se predstavili publici. Riječ je, naime, o novom varaždinskom pop/alternative/electro bendu Sowas koji postoji već neko vrijeme, a u svibnju ove godine izlazi njihov prvi album The Golden Veil. No, više o sebi, svome glazbenom početku, nastavku i stanju na hrvatskoj sceni reći će nam oni sami.

Dakle, gdje, kada i kako je nastao ovaj projekt?

Bend Sowas raste u Varaždinu već dugi niz godina, ali prvo pravo okupljanje benda bilo je prošle godine kad se inicijatorima projekta, braći Sović, pridružuje stalni član, bubnjar Matija Burek, varaždinskoj publici poznatiji iz benda Jam Ritual. Bend nastaje iz čiste potrebe da se napravi nešto uzbudljivo, nešto novo, a opet pristupačno širem slušateljstvu. Ne volimo svrstavanje u žanrovske ladice. Sretni smo jer smo uspjeli okupiti najbolje od varaždinske scene i ljude koji se inače kreću u potpuno različitim glazbenim krugovima. Bendu su se tako priključili vokali Martina Friščić, Domagoj Ivanković i Neven Stipčić te odlični saksofonist Oliver Potočnik.

Zašto ste dosad radili u tajnosti i sada odlučili izaći iz sjene?

Pa nije baš da smo radili u tajnosti, više smo tražili mir. Muzika koju radimo zahtjeva visoki emocionalni angažman ne nastaje preko noći. Često su potrebni sati tišine da bi nastala glazba Današnji trendovi su da se napravi Facebook stranica benda i prije nego što je napisana prva nota.

Je li se itko od članova dosad profesionalno bavio glazbom ili je ovo svakome prvi ozbiljniji projekt?

Svi članovi su vrlo iskusni i dolaze iz dokazanih bendova, barem što se lokalne scene tiče. Neki imaju glazbenu izobrazbu, a neki imaju bogato ulično iskustvo.

Slijede li uskoro i nastupi uživo?

Naravno, planiramo uskoro i nastupe uživo, a i to je jedan od razloga dugotrajnog razvoja benda. Naime, takva glazba je dosta zahtjevna za izvođenje uživo jer kombinira elemente elektronike sa živom svirkom.

Što možemo očekivati na vašem prvom studijskom albumu The Golden Veil, koji izlazi ove godine u svibnju i jesu li sve pjesme na albumu na stranom jeziku?

Sve pjesme su na engleskom jer se tako osjećamo najudobnije. Album The Golden Veil je inspiriran nostalgijom, nekim sretnim i manje sretnim trenucima iza nas. Nadam se da će slušatelji pronaći fragmente svog izgubljenog vremena u našim pjesmama.

Sowas, FOTO: Facebook
 

Koji žanr bi najbolje opisao vaš dosadašnji i budući glazbeni opus i koji glazbenici su vam uzor i inspiracija?

Teško nas je svrstati u neke žanrovske ladice jer smo veliki mix svega što slušamo. A slušamo stvarno svašta. Ako moramo izdvojiti bendove koji su najviše traga ostavili u našim pjesmama izdvojili bi Massive Attack, Faithless, Radiohead, Puscifer, The Perfect Circle, David Bowie, Björk, Atoms for Peace, Pink Floyd i mnogi drugi. Od domaćih snaga rado izdvajamo Darka Rundeka, Urbana i rani Let 3, prije nego što su počeli mahati spolovilima.

Odličan i kreativno osmišljen video spot pjesme Hypnotized! Kako je nastala ideja za njega i jeste li njime nastojali zadržati tu neku tajnovitost, barem zasad?

Ne radi se o tajnovitosti, nego o pokušaju da video ne skreće pozornost s glazbe, a da slušatelj stekne hipnotizirajući dojam. Razloge ne bih otkrivao jer želim da svatko izgradi svoju priču oko glazbe.

Smatrate li da hrvatska alternativna scena dobiva na popularnosti ili ipak najčešće ostaje u medijskoj sjeni?

Hrvatska alternativna scena zadnja je rupa na svirali kako hrvatske politike generalno, tako i lokalne varaždinske politike. Mediji prate isključivo sise i guzice i apsolutno nikoga nije briga što se događa ispod površine. Varaždin je pak posebna priča, a dovoljno je reći da je to jedini grad u regiji koji nema adekvatan prostor za koncertne aktivnosti, a sebi tepa da je grad kulture. Naši pogledi, kao i pogledi većine mladih, sežu daleko preko granica.

Bendu još jednom zahvaljujemo što su odvojili vrijeme za intervju s nama i želimo im puno sreće u karijeri. Dosadašnji i budući glazbeni opus benda, ali i sve novosti možete pratiti na njihovoj službenoj Facebook stranici, a u prilogu poslušajte njihov prvi singl i dopustite da vas hipnotizira:

 

 

FOTO: FACEBOOK/SOWAS