LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otvorenje izložbi

„HRPA SC” i „...to Chaos?” u Studentskom centru!

U Francuskom paviljonu i Galeriji SC u narednim je danima, od petka, moguće pogledati izložbe „HRPA SC” i „...to Chaos?”.

U Francuskom paviljonu i Galeriji SC u narednim je danima, od petka, moguće pogledati izložbe „HRPA SC” i „...to Chaos?”.

U Studentskom centru Zagreb ovog se petka, 6. studenog, u 19:00 otvaraju dvije izložbe. Riječ je o multimedijalnoj ambijentalnoj instalaciji …to Chaos? autora Davora Preisa u Francuskom paviljonu te o multimedijalnoj instalaciji HRPA SC umjetnika Đorđa Jandrića u Galeriji SC

…to Chaos? moguće je pogledati do 17. studenog, a HRPA SC bit će postavljena do 21. studenog. Valja napomenuti da je radno vrijeme Francuskog paviljona i Galerije SC radnim danom od 12:00 do 20:00 te subotom od 10:00 do 13:00.

Davor Preis: …to Chaos? – multimedijalna ambijentalna instalacija
– Radovi svojim karakterom govore o stalnome i promjenjivom kružnom putu od reda do kaosa. Spreman i znatiželjan promatrač može taj put ponavljati unedogled. Vidimo jednostavan red grafike, jasan i saglediv na prvi pogled, potom bicikl, elementaran i jasan iz prvotne percepcije, ali složen u procesu nastajanja te naposljetku izložbu zaključuje video koji je autor snimio upravo u tijeku vožnje biciklom po gradu. To je ujedno jedini rad koji sadrži više vizualnih efekata i audio zapis. Ova grupa vanjskih izložaka, bitno atraktivnijih za promatrača, prezentira utjecaj okoline na pojedinca. Okolina može djelovati pozitivno: edukativno, korisno i informativno, ali potpuno prepuštanje utjecaju okoline može djelovati zbunjujuće, štetno i opasno. Redoslijedom izložaka i njihovim postavom autor postiže prikaz odnosa između pozitivnih i negativnih karakteristika i interakcija ja-forme i okoline, očitovanim temeljnim polaritetima: pozitivno – negativno. Sagledavanje vlastite intime i podizanje svijesti daje nam mogućnost odupiranja sve većem izvanjskom utjecaju kaosa. – stoji u opisu izložbe.
 
Foto: Kultura SC / PR foto

Đorđe Jandrić: HRPA SC
– … Najbliža samom nazivu izložbe HRPA SC svakako je zvučna instalacija imena Hrpa u kojoj autor na 25 jezika izgovara istu tu riječ hrpa. Ta instalacija započinje relativno sporim ritmom i snažnim izgovaranjem riječi, koje se prema sredini definiraju kao organizirana kompozicija zvukova, koja se ubrzava, a riječi se sve više preklapaju u pozadinskoj atmosferi usisavajućeg zrakopraznoga zvučnog bezdana, onda se pred kraj sve opet usporuje i utihnjuje poput nevere koja je došla i prošla ostavivši u ušima slušatelja viziju hrpe različnojezičnih sinonima riječi hrpa. U sklopu izložbe dva su nova fotografska autoportreta u boji koji su i izvor zvukova instalacije Hrpa, a evidentno se referiraju na onih devet crno-bijelih otprije 30 g… – u opisu je te izložbe.
FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR