LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najbolje u 2015.

Glazbeni dokumentarci koje morate pogledati

Prava čar glazbenih dokumentaraca leži u činjenici da u njima možete uživati i bez da ste uopće čuli za umjetnike o kojima film govori. Ti filmovi otkrivaju psihološku, filozofsku i povijesnu stranu slavnih glazbenika.

Prava čar glazbenih dokumentaraca leži u činjenici da u njima možete uživati i bez da ste uopće čuli za umjetnike o kojima film govori. Ti filmovi otkrivaju psihološku, filozofsku i povijesnu stranu slavnih glazbenika.

Unatoč tome što je prošlo tek pola godine, u 2015. snimljeno je nekoliko zaista impresivnih dokumentaraca o životima poznatih glazbenika. Ako ste obožavatelj Amy Winehouse, Nine Simone, Rihanne ili Kurta Cobaina, onda ste sigurno već uzbuđeni jer upravo su oni tema dokumentaraca koje vam predlažemo.

Ipak, prava čar tih dokumentaraca leži u činjenici da u njima možete uživati i bez da ste uopće čuli za te umjetnike. Ti filmovi otkrivaju psihološku, filozofsku i povijesnu stranu slavnih glazbenika. Ovo su glazbeni dokumentarci snimljeni 2015. koje morate pogledati:

Film Asifa Kapadie o životu i smrti Amy Winehouse pobrao je pohvale stručne kritike zbog osjećaja intimnosti i strasti. Osim intervjua s članovima obitelji preminule pjevačice u filmu nazvanom jednostavno Amy, prisutne su i dosad neobjavljene kućne snimke i intervju same pjevačice.

O Kurtu Cobainu ove godine snimljena su dva dokumentarca. Montage Of Heck, koji je režirao Brett Morgen, zahvaljujući pristupu osobnom Kurtovom arhivu i arhivu njegove obitelji oslikava pokojnog pjevača kultne Nirvane vrlo osobno i emocionalno.

Drugi dokumentarac o Kurtu, Soaked In Bleach, prikazuje njegovu suprugu Courtney Love kao glavnog krivca za njegovo ubojstvo. Iako je teza o Kurtovu samoubojstvu široko prihvaćena, ovaj film težište stavlja na svjedočenje privatnog istražitelja kojeg je svojevremno unajmila sama Courtney.

Daft Punk Unchained naziv je dokumentarca o dvojcu poznatom po tome što nikad ne skidaju svoje kacige. BBC Worldwide produkcija snimila je film koji uz razgovore s Kanyeom Westom, Pharrellom, Skrillexom i ostalima otkriva pojedinosti o životu i stvaralaštvu dua odgovornog za hit Get Lucky.

Prije tri mjeseca redatelj Peter Berg najavio je da planira snimiti dokumentarac koji će na nepristran način prikazati život pjevačice Rihanne i njezin uspon u karijeri do statusa svjetske zvijezde. Dokumentarac još uvijek nije službeno najavljen, a kao utjecaj na film Berg je izdvojio Don't Look Back, dokumentarac o Bobu Dylanu, koji je više "studija ličnosti nego glazbeni film".

Netflix je snimio dokumentarac o Nini Simone, jazz divi osebujnog glasa. Film What happend Miss Simone? oslanja se na glazbeni i kulturni značaj kojeg je Nina ostavila za sobom, ali i na njezinu borbu s bipolarnim poremećajem i agresijom.

Not Afraid: The Shady Records Story naziv je dokumentarca o Eminemu. Film prati američkog repera od skromnih početaka sve do planetarne slave. Traje samo pola sata, ali nudi zanimljiv i detaljan prikaz života slavnog repera.

 

Bez obzira jeste li obožavatelji navedenih glazbenih zvijezda, dokumentarci o njima pružaju brojne zanimljivosti. A dugi, vrući ljetni dani kao stvoreni su za dobar film.

FOTO: FACEBOOK