LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koncert AZBSI Palma

„Gaudete, Christus est natus” – glazbeno putovanje vremenom; dirigent Franjo otkriva detalje

Akademski zbor Bazilike Srca Isusova „Palma” pod vodstvom Franje Klinara i uz orguljaške improvizacije Ante Knešaureka vodi vas na glazbeno putovanje vremenom, obilježeno radošću i toplinom što priliče ovom dijelu godine.

Akademski zbor Bazilike Srca Isusova „Palma” pod vodstvom Franje Klinara i uz orguljaške improvizacije Ante Knešaureka vodi vas na glazbeno putovanje vremenom, obilježeno radošću i toplinom što priliče ovom dijelu godine.

Božić nam već prilično glasno kuca na vrata, a budući da se svi možemo složiti s tim da pravog božićnog ugođaja nema bez glazbe, donosimo vam pravu glazbenu adventsko-božićnu poslasticu. Akademski zbor Bazilike Srca Isusova Palma pod dirigentskim ravnanjem Franje Klinara i uz orguljaške improvizacije Ante Knešaureka organizira adventsko-božićni koncert pod nazivom Gaudete, Christus est natus.

Program ovogodišnjeg božićno-adventskog koncerta osmišljen je kao svojevrsno putovanje vremenom: od gregorijanskih koralnih napjeva uz improvizacije glavnog orguljaša Bazilike Ante Knešaureka, preko tradicionalnih hrvatskih napjeva iz Cithare octochorde, do novijih interpretacija tih tekstova i napjeva iz pera suvremenih hrvatskih i stranih skladatelja.

– Naslov ovogodišnjeg koncerta jest Gaudete, Christus est natus, kao i naslov srednjovjekovne finske crkvene popjevke kojom Zbor otvara program. U daljnjem tijeku programa izmjenjivat će se melodije gregorijanskih korala, preko improvizacija na te melodije u izvedbi orguljaša Ante Knešaureka, s modernijom obradom teksta tog istog korala. Tako će se na koncertu naći, primjerice, koral Rorate coeli u svom izvornom obliku, ali i istoimeni motet Josepha Rheinbergera nastao 1893. godine i mnogi, mnogi drugi. – rekao je dirigent Franjo Klinar.

O djelovanju Zbora, ali i o vlastitim očekivanjima od ovogodišnjeg koncerta dirigent Franjo Klinar istaknuo je:

– Zbor Palma ima dugu tradiciju održavanja božićno-adventskih koncerata u ovo doba godine u matičnoj Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. To je prilika da Zbor, koji gotovo svake nedjelje obogaćuje liturgiju i sudjeluje u njoj za vrijeme svete mise u 11 sati, izvede i pokoju sakralnu skladbu ne nužno vezanu uz liturgiju. Članovi su Zbora gotovo isključivo studenti zagrebačkog sveučilišta –  mladi ljudi, glazbeni amateri koji na svoj način žele s Bazilikom i njenim posjetiteljima podijeliti radost zajedničkog muziciranja. Program Zbora od početka njegova djelovanja sastoji se od djela klasične sakralne glazbe i napjeva koji su u liturgiji prisutni već stoljećima, a glavna je zadaća Zbora očuvati tu tradiciju i svake nedjelje pružiti puku na misi dašak hrvatske i zapadnoeuropske kulture.

Kako doznajemo, Zbor je program spremao paralelno s programom koji se izvodio na misama. Kao i svake godine, program je ozbiljan, tehnički i glazbeno vrlo zahtjevan. Također, Franjo ističe da je kao dirigent zbora ponosan na svoje zboraše koji sav taj program s nevjerojatnim strpljenjem i entuzijazmom savladavaju. Ističe da se raduje koncertu i zajedničkom muziciranju i nada se da će publika i ove godine prepoznati uloženi trud, rad i žar te ih i nagraditi svojim dolaskom, kao i da će zadovoljni otići kućama dočekati Kristovo rođenje.

Izrazita akustika prostora Bazilike jamči dodatnu notu radosti i topline koje priliče ovom dijelu godine Stoga nam ne preostaje ništa drugo nego pozvati vas da i sami svjedočite ovom događaju.

Koncert se održava u petak, 20. prosinca, u 20 sati u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu, a ulaz je besplatan. Više o samom događaju možete saznati i na Facebook eventu.

FOTO: FACEBOOK