LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kroj kao poticaj za kreativno oblikovanje

FOTO: Posjetili smo izložbu haljina na TTF-u i porazgovarali sa studentima čiji su radovi izloženi

– Jako je lijepo vidjeti nešto što smo zajedno u takvim uvjetima stvorili i dobili motivaciju da radimo dalje. – izjavila je studentica TTF-a.

– Jako je lijepo vidjeti nešto što smo zajedno u takvim uvjetima stvorili i dobili motivaciju da radimo dalje. – izjavila je studentica TTF-a.

U galeriji na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu do 22. travnja bit će izložene haljine studenata koje su na zadanu temu uzdužnih i poprečnih šavova dizajnirali i projektirali u sklopu kolegija Elementi projektiranja odjeće III. Imali smo priliku posjetiti izložbu Kroj kao poticaj za kreativno oblikovanje i usput popričati s nekima od studenata koji su na njoj radili.

U fotogaleriji možete vidjeti kreacije koje su izradili studenti i studentice: Sara Bardić, Ines Barić, Patricia Bartolec, Karlo Blažina, Petra Bobić, Antonija Bucić, Klaudija Curman, Karla Čorluka, Tessa Koren, Davorka Miletić, Nikolina Šarić, Silvija Šubek i Ema Šram.
 
Njihov je zadatak bio osmisliti brze skice kako bi se, kako stoji u samom opisu izložbe, izbacila ideja i razvio novi oblik, a zatim se to razrađuje u projektni crtež i modelira na pak-papiru iz baze kroja u prirodnoj veličini.  
– Nakon modeliranja i kad se dobiju svi krojni dijelovi, kroj se radi grube provjere spaja pribadačama i trakicama pak-papira. Rad je individualan i svaki student izrađuje svoju ideju tako da se ne može dogoditi da postoje dvije iste haljine. Rezultat rada jesu probni krojevi, odnosno provjera ideje. Nastaje poprilično kruti trodimenzionalni oblik u određenoj odjevnoj veličini koji, ovisno o početnoj ideji, prati liniju tijela ili je negira. Trodimenzionalni oblik postavlja se na lutku odgovarajuće veličine radi provjere dužine, točnosti, forme, volumena i slično. Prema potrebi se korigira dok se ne dobije željeni oblik. – istaknuto je.
U razgovoru sa studentima doznali smo da su zbog epidemiološke situacije bili podijeljeni u dvije grupe. Naši su sugovornici bili iz iste grupe i kažu da je proces krenuo na Fakultetu donošenjem skica kako bi u dogovoru s profesoricom odlučili koja će skica ići u izradu. Kasnije su s profesoricama komunicirali putem videopoziva pri čemu su im one davale upute kako trebaju povući koju crtu te su im strpljivo i detaljno sve objašnjavale. 
– Čak su nam i snimale videozapise kako bismo shvatili što je naš zadatak i na koji način ćemo način spojiti naše haljine. Najveći je izazov zapravo bio izrada haljine s papirom. Kao što nam je poznato, pak-papir je čvrst i ne tako savitljiv, pa je zbog toga proces izrade bio malo otežan. 
Što se tiče koronavirusa, s obzirom na to da su profesorice bile susretljive, kažu nam studenti, sve skupa nije bilo preteško, ali smatraju da bi svakako lakše i ugodnije bilo uživo jer je ono što im svima fali pomoć, suradnja, diskutiranje i druženje. Ipak, prilagodili su se i odradili svoj zadatak.

– Nakon ocjenjivanja radova profesorice su odabrale radove za izložbu, a nakon cijelog procesa, dok je došao red na izložbu, okupili smo se na Fakultetu (uz pridržavanje mjera), uredili svoje radove i postavili ih u galeriju TTF-a. 

Jedna od studentica na kraju je dodala da je zadovoljna ishodom njihova rada:

– Jako je lijepo vidjeti nešto što smo zajedno u takvim uvjetima stvorili i dobili motivaciju da radimo dalje.

Studenti su razradili svoje ideje pod mentorstvom doc. dr. sc. Irene Šabarić i mag. ing. des. text. Franke Karin tijekom zimskog semestra tekuće akademske godine.
FOTO: STUDENTSKI.HR