LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Umjetnička intervencija

FOTO: Pogledajte mural posvećen Smogovcima, autorica je dobitnica četiriju Rektorovih nagrada

– Mural prikazuje poznatu scenu i obitelj Vragec, a nalazi se na lokaciji gdje su snimani Smogovci. – navode iz HDLU-a. 

– Mural prikazuje poznatu scenu i obitelj Vragec, a nalazi se na lokaciji gdje su snimani Smogovci. – navode iz HDLU-a. 

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u suradnji sa Zajednicom Nakladnika i Knjižara HGK i drugim organizatorima Noći knjige predstavio je umjetničku intervenciju Smogovci izvedenu povodom ovogodišnje, 10. Noći knjige pod motom Ljekovita moć knjige. Nalazi se na križanju Bužanove i Kušlanove ulice kod III. gimnazije u Zagrebu.

Autorica je Mia Matijević. Uz nju, predstavljanju murala nazočio je autor romana i scenarist serije Hrvoje Hitrec, ravnateljica III. gimnazije Darka Sudarević, predsjednik HDLU-a i dekana Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Buntak te članovi organizacijskog odbora Noći knjige. 

– Mural je izveden s idejom povezivanja likovne umjetnosti s knjigom, u ovom slučaju knjige i serijala Smogovci. Prikazuje poznatu scenu i obitelj Vragec, a nalazi se na lokaciji gdje su snimani Smogovci. Također, izvedba murala najavljuje buduću suradnju i izvedbu novih murala inspiriranih književnim djelima povodom obilježavanja 2021. godine Godinom čitanja. Oslikavanjem murala organizatori Noći knjige žele potaknuti i druge hrvatske gradove da u Godini čitanja oslikaju gradska pročelja motivima posvećenim knjizi i čitanju, a želja im je i potaknuti interdisciplinarnu suradnju u kulturi kao i uključiti lokalnu zajednicu te podignuti svijest o identitetu preko književnosti i likovne, a u ovom slučaju i filmske umjetnosti. – navode iz HDLU-a

Mia Matijević, dodaju, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2020. godine te se primarno izražava u mediju slikarstva.

– Izlagala je na tri samostalne i brojnim skupnim izložbama, sudjelovala je na dva rezidencijalna programa (Njemačka, Litva) i Erasmus+ stručnoj praksi (Njemačka). Dobitnica je četiri Rektorove nagrade, dvije pohvale Akademije likovnih umjetnosti, nagrade publike na projektu Erste fragmenti i dvije Sveučilišne stipendije za darovite studente. – ističu. 

FOTO: JURAJ VUGLAČ / PR FOTO